In Amsterdam zal slechts ‘een heel beperkt aantal’ culturele instellingen een ontheffing van de gemeente krijgen om de komende weken voorstellingen en optredens te organiseren waarbij meer dan dertig mensen aanwezig kunnen zijn. Dat zei burgemeester Halsema vanochtend tegen at5.

Halsema, voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, zei tegen de locale zender dat er maar een heel beperkt aantal uitzonderingen zal zijn, ‘omdat de dertig personen natuurlijk met een belangrijke reden wordt geïntroduceerd’. Om welke theaters het gaat, is nog niet bekend.

Sinds gisterenavond mogen er van de overheid maximaal 30 personen in eenzelfde binnenruimte zijn. Voor zalen ‘met een groot cultureel belang’ kunnen de voorzitters van de veiligheidsregio’s een uitzondering maken.

Gisteren liet Halsema al weten het niet verantwoord te vinden om generieke ontheffingen te verlenen voor Amsterdam vanwege het besmettingsniveau. In afwachting van de ontheffingsbesluiten moeten alle Amsterdamse theaters zich aan de dertigmanregel houden. Net als gisteren hebben verscheidene theaters, waaronder ITA en DeLaMar, hun voorstellingen voor vanavond geannuleerd.

In Rotterdam mogen de theaters voorlopig nog wel meer bezoekers ontvangen, mits ze zich houden aan de huidige protocollen en RIVM-maatregelen. Zolang de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zich nog beraadt over de vraag welke gebouwen voor ontheffing in aanmerking komen, houden de gemeenten niet strikt vast aan de nieuwe groepsgrootte.