De deuren van Veem Amsterdam gaan vandaag weer open. Niet, zoals vorige jaren, voor 100 aansluitende dagen, maar voor 100 dagen verdeeld over 10 maanden. Het huis voor dans en performance wil op die manier  ’10×10 verhalen vertellen over de toekomst van Veem’. 

In 2016 besloot Veem een ‘100 Dagen Huis’ te worden, wegens beperkte subsidie voor het kunstenplan 2017-2020. Het was volgens het huis ‘een statement, een noodgedwongen beweging’ waarmee ze een probleem zichtbaar wilden maken. In die periode heeft het naar eigen zeggen ‘veel kunnen bewegen en beroeren. En ook veel moeten laten’. Met de aangepaste formule spreekt het huis de wens uit om de komende subsidieperiode weer het volledige jaar aanwezig te zijn.

Met de 10 keer 10 dagen onderzoekt Veem alvast ‘wat een huis voor dans en performance nu en in de toekomst kan zijn. In deze tijd, maar ook, op deze plek. Wat is dit huis in relatie tot de veranderende stad? Hoe kunnen we nog meer een (t)huis zijn en als huis voor talentontwikkeling functioneren?’

De eerste tiendaagse toont Veem eigen werk, onder anderen van Paula Chaves, Ogutu Muraya en Anne Lise le Gac. Setareh Fatehi zal er de gehele periode werken. Zaterdag is er een diner speciaal voor (theater)makers.

Voor 100 euro kan publiek ‘Veem Huisgenoot’ worden en een sleutel ontvangen voor onbeperkt toegang bij de komende 10 x 10 dagen.

Foto: Ernst van Deursen