Vanja Rukavina en Charli Chung maken kans op de BNG Bank Theaterprijs 2019. Zij voegen zich in het rijtje genomineerden met Kompagnie Kistemaker, Marte Boneschansker en Silke van Kamp. De prijs, voor veelbelovend theatertalent tot 35 jaar, wordt uitgereikt tijdens de opening van het Nederlands Theater Festival 2019 op 5 september in het Internationaal Theater Amsterdam.

Vanja Rukavina werd genomineerd met Language, dat hij maakte bij Het Nationale Theater. De jury noemt de voorstelling een intrigerende en verfrissende lecture-performance over taal, cultuur en identiteit. ‘Hij schakelt moeiteloos van de ene naar de andere taal en opent een geheel nieuw venster op communiceren. Hierdoor ontstaan geestige spraakverwarringen, maar worden ook de hiaten van de taal als systeem voelbaar. Gebruik makend van zijn eigen ervaringen en een voelbaar persoonlijke noodzaak laat Vanja Rukavina zien, hoe we elkaar wel willen begrijpen, maar ook hoe dat soms buiten onze macht ligt.’

Van Charli Chung werd de voorstelling Don Caravaggio genomineerd, die hij maakte bij Frascati Producties. De jury roemt zijn gedurfde, groteske speelstijl. ‘Hij weet deze op knappe en consequente wijze door te voeren in het decor, de kostuums en ook het spel. (…) Met Don Caravaggio onderstreept Charli Chung zijn razendsnelle ontwikkeling als begenadigd toneelregisseur met een al reeds herkenbare eigen signatuur.’

Eerder dit seizoen werd Kompagnie Kistemaker genomineerd met Missie Márquez in Colombia (deel 7, 8 & 9), Marte Boneschansker met haar performance-installatie Bloos en Silke van Kamp met Chimo zei Lilo.

De winnaar ontvangt een bedrag van 45.000 euro voor het hernemen van de winnende voorstelling langs Nederlandse theaters of ter investering in een nieuwe productie. Alle genomineerde voorstellingen worden, indien haalbaar, tijdens het Nederlands Theater Festival getoond. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Eline Arbo met de voorstelling Het lijden van de jonge Werther bij Toneelschuur Producties.

Foto Don Caravaggio: Bas de Brouwer