De BNG Bank Theaterprijs 2019 gaat naar Karlijn Kistemaker. De stimuleringsprijs voor jong theatertalent werd vandaag uitgereikt op het Nederlands Theater Festival. Kistemaker ontving de onderscheiding ter waarde van 45.000 euro voor haar theaterfeuilleton Missie Márquez in Colombia (deel 7, 8 en 9) dat zij maakte met haar eigen gezelschap Kompagnie Kistemaker. 

De jury was er met name van onder de indruk hoe Kistemaker in drie uur tijd het publiek deelgenoot kon maken van haar meest persoonlijke wens: het ten tonele brengen van het boek Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez. ‘Het is bijzonder knap hoe werkelijkheid en theater samensmelten in het magisch-realistische universum dat Kistemaker creëert. De spelers transformeren tot personages die zo uit een stripboek kunnen wandelen, maar nergens verliest hoofdpersoon Kistemaker haar integriteit of haar kwetsbaarheid. Haar volharding om haar missie te voltooien dient als een baken in de hilarische en ogenschijnlijk chaotische verwikkelingen op het toneel.’

Het BNG Cultuurfonds heeft de BNG Bank Theaterprijs in het leven geroepen ter stimulering van jong theatertalent tot 35 jaar. De winnaar ontvangt een geldprijs voor het hernemen van de winnende voorstelling langs Nederlandse theaters of voor het investeren in een nieuwe productie.

Naast Karlijn Kistemaker werden dit jaar Vanja Rukavina (Language), Charli Chung (Don Caravaggio), Marte Boneschansker (BLOOS), Silke van Kamp (Chimo zei lila), Ariah Lester (The Gate) en Saman Amini (A Seat at the Table) genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs. Eerdere winnaars waren onder anderen Eline Arbo (2018), Sadettin Kırmızıyüz (2013) en Ilay den Boer (2011). Laura van Dolron, die dit jaar De Staat van het Theater uitsprak, won de prijs in 2007.

Foto: Moon Saris