Ada Ozdogan, Momo Samwel, Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin en Zephyr Brüggen zijn genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs voor jong theatertalent. De jury maakte vandaag de eerste nominaties over het seizoen 2022-2023 bekend. In de loop van dit voorjaar worden meer nominaties bekendgemaakt.

Ada Ozdogan en auteur Momo Samwel zijn genomineerd voor hun voorstelling Grace bij Theater RAST, een vertelling over hoe het verstikkende leven op een plantage een sublieme liefde kapot maakt. De jury vond de voorstelling ‘voelen als een opgepompte roadmovie met verhoogde hartslag. Vettig maar prettig. Grotesk, karikaturaal, vol humor en overlopend van film-, muziek- en theaterreferenties’.

Schrijver Maxine Palit De Jongh, acteur Nadia Amin en regisseur Zephyr Brüggen maakten bij Likeminds de voorstelling VECHT. Volgens het juryrapport vertelt Palit de Jongh in een minutieuze tekst, ‘geen woord te veel’, hoe de toeslagenaffaire er achter de voordeur uitziet bij een alleenstaande moeder. Brüggen goot het geheel, samen met acteur en medemaker Amin, in een eveneens sobere vorm ‘die de aandacht van het verhaal versterkt, accentueert, nuanceert waar nodig, maar nooit sentimenteel of sensationeel maakt’.

De BNG Bank Theaterprijs is in het leven geroepen om jong theatertalent tot 35 jaar te stimuleren. De winnaar ontvangt 45.000 euro om de winnende voorstelling te hernemen op een tournee en/of te investeren in een nieuwe productie. De prijs wordt uitgereikt op de BNG Bank Theater Middag op 8 september tijdens het Nederlands Theater Festival 2023 in Theater Bellevue te Amsterdam.

De BNG Bank Theaterprijs jury 2023 bestaat uit Miel van Teijlingen, Leonie Clement, Carole van Ditshuyzen, Mark Fischer, Lieke Hillebrand, Richard Kofi en Jolie Vreeburg.

Foto: Geert Snoeijer – GRACE van Theater RAST