Gisteren zijn de eerste twee nominaties van de BNG Bank Theaterprijs 2019 bekendgemaakt. Marte Boneschansker is genomineerd voor haar installatie-performance Bloos, en Silke van Kamp kreeg de nominatie voor haar voorstelling Chimo zei Lila. De prijs wordt uitgereikt tijdens de opening van het Nederlands Theater Festival 2019, op 5 september in het Internationaal Theater Amsterdam.

Over Bloos schrijft de jury: ‘Een zeer knappe prestatie hoe de fijngevoeligheid van het persoonlijke verhaal wordt gerespecteerd en onbehagen in balans is met een ontwapenende openheid.’ Chimo zei Lila noemt de jury een indringende vertelling. ‘Het spel van de acteurs is subtiel en uitbundig tegelijkertijd en steekt rauw af tegen het simpele en doeltreffende decor van tl-lampen. (…) Zonder ook maar ergens het sentiment op te zoeken slaat deze voorstelling in als een bom.’

De BNG Bank Theaterprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een jong theatertalent tot 35 jaar oud. De winnaar krijgt een geldbedrag van 45 duizend euro, dat is bedoeld voor het realiseren van een herneming van de winnende productie, of ter investering in een nieuwe voorstelling. Eerdere winnaars waren onder meer Eline Arbo (2018), Nineties Productions (2017) en Eva Line de Boer (2016).

Gedurende dit seizoen maakt de jury nog meer genomineerden bekend.

Foto Bloos op Festival Over het IJ: Moon Saris