Artistiek directeur Ivo van Hove regisseert volgend seizoen bij Internationaal Theater Amsterdam een Nederlandse versie van zijn Franse theaterhit Les Damnés en een tweede romanbewerking van Édouard Louis. Verder speelt zijn ensemble in regies van Robert  Icke, Julien Gosselin, FC Bergman, Eline Arbo en Maria Kraakman. Opvallende namen in de externe programmering van het theater zijn Isabelle Huppert, Gus Van Sant en Angélica Liddell.

In de zomer van 2022 speelt het ITA-ensemble voor het eerst in zijn geschiedenis een grootschalige voorstelling in  de  open lucht. In het Amsterdamse Bostheater brengen  zij onder de titel The Damned  de Nederlandse versie van  Les Damnés de Visconti, de voorstelling die Ivo van Hove in 2016 regisseerde bij de Comédie-Française naar het filmscript van Luchino Visconti.  De voorstelling was toen de openingsvoorstelling van het Festival d’Avignon in het Palais des Papes.

In het nieuwe theaterseizoen presenteert Internationaal Theater Amsterdam acht premières van het eigen  ITA-ensemble, waarvan zes boekbewerkingen. Van Hove bewerkt opnieuw een roman van Édouard Louis: Gevechten en metamorfosen van een vrouw, de Britse regisseur Robert  Icke regisseert De dokter, een eigentijdse bewerking van  Professor  Bernhardi  van Arthur  Schnitzler. De Franse regisseur Julien Gosselin creëert de Schone slaapsters, naar de roman van de Japanse Nobelprijswinnaar Yasunari Kawabata, Stef Aerts en Marie Vinck van het Antwerpse theatergezelschap FC Bergman regisseren De Toverberg  van Thomas Mann, Eline Arbo De uren naar het boek van Michael Cunningham, en Maria Kraakman Cliënt E. Busken, gebaseerd op de laatste roman van Jeroen Brouwers waarvoor hij de Libris Literatuur Prijs 2021 won.

Naast de premières van het eigen ensemble, maakte ITA gisteren ook de externe programmering van het theater bekend, tot en met december 2021. Opvallende titels daarin zijn La Ménagerie de verre, dat Ivo van Hove regisseert bij het Théâtre de l’Odéon in Parijs met de Franse steractrice Isabelle Huppert in de hoofdrol, Andy van filmregisseur Gus Van Sant (Milk, Good Will Hunting, Elephant en My Own Private Idaho) over Andy Warhol en een nieuwe voorstelling van Angélica Liddell Una  costilla  sobre la mesa: Madre.

ITA gaat in het nieuwe seizoen door met  ITALive.

Foto: Les Damnés bij Comédie Française