Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen: in augustus wordt door drie verschillende gezelschappen een bewerking van de Odyssee van Homerus opgevoerd. In Zeeland is de ‘homerische rockopera’ O die zee te zien, in Scheveningen kan de audiowandeling Oh die zee worden gelopen en in Amsterdam maakt Lonneke van Leth met honderd dansers, musici en zangers de dansvoorstelling De Odyssee.

Dat twee van de drie ook nog eens vrijwel dezelfde titelbewerking hebben gekozen is opvallend, maar verder verschillen de versies in grote mate van elkaar. Op 6 augustus gaat O die zee van Theater de Wegwijzer in première in een slotgracht aan de Westerschelde in Vlissingen. Auteur en regisseur Tom de Ket haalt de omzwervingen van Homerus naar het hier en nu met een jonge Zeeuw, die op zijn vrijgezellenavond in een hallucinerende trip belandt. De liedteksten zijn geschreven door Huub van der Lubbe (De Dijk) en van muziek voorzien door verschillende grote namen uit de Nederlandse popmuziek, onder wie Marike Jager, Eefje de Visser, George Kooymans (Golden Earring) en Daniel Lohues (Skik).

De audiowandeling Oh die zee wordt gemaakt door Stichting Zeeproducties in Den Haag, een nieuw initiatief dat de fascinatie voor de zee combineert met kunst over de zee. Regisseur Ingrid van Frankenhuyzen bewerkt hiervoor de door haar gemaakte radioversie van de Odyssee uit 1994, waarbij Ton Lutz de verhalen insprak. De bezoeker kan op elk gewenst moment met de wandeling beginnen door een MP3-speler en hoofdtelefoon af te halen. Lopend langs de Scheveningse haven, de zanduinen in het Westduinpark en het weidse Zuiderstrand zijn drie korte avonturen van Odyssees te horen, in het Nederlands, Engels of Duits.

De grootse spektakelversie De Odyssee van Lonneke van Leth is te zien tijdens het Amsterdamse Grachtenfestival tussen 13 en 24 augustus. Samen met beeldend kunstenaar Vincent de Kooker bewerkte ze het epos voor een decor van 1200 m2 en een grote groep dansers. De live muziek is gecomponeerd door Maxim Shalygin onder leiding van dirigent Michael de Roo en wordt uitgevoerd door Asko|Schönberg en leden van het Rosa Ensemble. De voorstelling ging eerder dit jaar in première tijdens Holland Dance in Den Haag.

(De Odyssee – Lonneke van Leth Producties)