De Nationale Opera brengt onder het centrale thema ‘identiteit en confrontatie’ twaalf nieuwe producties in seizoen 2018-2019, waaronder de bewerking van Gershwins Porgy and Bess. De door een geheel zwarte cast gespeelde opera bevat muzikale klassiekers als ‘Summertime’, ‘It Ain’t Necessarily So’ en ‘I Loves You, Porgy’, die met name in de jazzwereld regelmatig te horen zijn. Ze worden uitgevoerd door Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Porgy and Bess Ensemble onder leiding van James Gaffigan.

Het nieuwe seizoen van De Nationale Opera (DNO) opent met de reprise van Mozarts Die Zauberflöte van regisseur Simon McBurney, dat in 2012 lovende recensies oogstte. De première in september wordt voorafgegaan door een avant-première voor jongeren tot en met vijfendertig jaar.

Twee nieuwe producties staan onder leiding van Nederlandse regisseurs. Lotte de Beer keert na drie seizoenen terug bij DNO en regisseert Il Barbiere di Siviglia van Gioacchino Rossini. Daarnaast debuteert Floris Visser op het grote podium met zijn enscenering van Vivaldi’s Juditha Triumphans.

Tijdens het Opera Forward Festival zullen vier nieuwe producties te zien zijn. Girls of the Golden West, de opera van John Adams uit 2017, opent het festival in een Europese première. Verder vertoont Micha Hamel zijn nieuwe compositie Caruso a Cuba en beleeft de voorstelling The Second Violinist van Donnacha Henneley haar Nederlandse première. Pierre Audi ten slotte regisseert Fin de partie van György Kurtág (naar het beroemde toneelstuk van Samuel Beckett), waarmee hij eerder ook zijn regiedebuut maakt in het theater La Scala (Milaan).

De seizoensafsluiter Aus Licht is een marathonproductie in samenwerking met Holland Festival, Koninklijk Conservatorium Den Haag en de erfgenamen van de in 2007 overleden componist Karlheinz Stockhausen. De productie vormt in een selectie van scènes uit zeven opera’s – voor elke dag van de week – Stockhausens antwoord op de vraag ‘Wat doen wij mensen op aarde?’ Tien uur live en vijf uur elektronische muziek, gebaseerd op Stockhausens Licht, worden gepresenteerd in een marathon van drie voorstellingen op drie opeenvolgende dagen.

Ook gaat in het nieuwe theaterseizoen Opera Studio van start, onder de artistieke leiding van sopraan Rosemary Joshua. Zes jonge zangers, geselecteerd tijdens audities die de afgelopen maanden hebben plaatsgevonden, worden in individuele programma’s begeleid bij hun loopbaanontwikkeling en zingen mee met de producties van DNO. Het gezelschap werkt voor dit project samen met de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid. In april dit jaar staat bovendien al een conferentie gepland met alle operagezelschappen in Nederland, om gezamenlijk plannen te maken voor verdere onderlinge samenwerking.

Directeur Pierre Audi vertrekt per 1 september bij DNO, waar hij dertig jaar aan verbonden was. Hij is nog wel verantwoordelijk voor de programmering van aankomend seizoen en seizoen 2019-2020. Audi wordt opgevolgd door Sophie de Lint.

Foto: Petrovsky & Ramone


Bekijk hier de plannen van de andere grote gezelschappen voor seizoen 2018-2019 (de lijst wordt aangevuld)