De Nobelprijs voor de Literatuur gaat dit jaar naar Jon Fosse. De jury prijst de 64-jarige Noorse schrijver ‘voor zijn vernieuwende toneelstukken en proza die stem geven aan het onzegbare’.

Jon Fosse (1959) is een van de meest gespeelde levende toneelschrijvers ter wereld. Zijn stukken doen denken aan Samuel Beckett, met vaak minimale dramatische ontwikkeling en een uitgepuurde, bijna arme taal. Zijn werk wordt ook vaak duister en pessimistisch genoemd.

In 2000 won Fosse de Nestroyprijs, de belangrijkste theaterprijs van Oostenrijk. Vanaf dat jaar wordt hij ook in Nederland met enige regelmaat opgevoerd. Populaire stukken zijn Moeder en kind, Winter, Droom in de herfst, Er zal iemand komen, De nacht zingt haar lied en Een zomerdag.

De Nobelprijs voor de Literatuur wordt sinds 1901 uitgereikt. De winnaar ontvangt 11 miljoen Zweedse kronen, dat is omgerekend bijna 950.000 euro. Vorig jaar ging de prijs naar de Franse schrijfster Annie Ernaux. Zij is vooral bekend door haar roman De Jaren uit 2008, die vorig jaar voor theater bewerkt werd door Eline Arbo bij Het Nationale Theater.

Jon Fosse is de vierde Noorse schrijver die de Nobelprijs wint. De beroemdste Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen heeft de onderscheiding overigens nooit gekregen.

Foto: Jens Kalaene (Associated Press/ANP/GERMANY OUT)