DIEHELEDING heeft The Next! 2021 gewonnen. Het Hiphop-theatercollectief ontving de stimuleringsprijs ter waarde van 25.000 euro voor het projectvoorstel TUPAC. Juryvoorzitter Hanneke Groenteman reikte de prijs vanmiddag uit. 

Initiatiefnemer DNA Next! wil met The Next! makers ‘stimuleren om grenzen te verkennen, te vernieuwen en verrassen, vanuit een divers en inclusief perspectief’. De organisatie rijkt de prijs uit aan makers die het beste plan presenteren voor een nog te maken productie.

In de voorstelling TUPAC wil DIEHELEDING zich verdiepen in het werk en leven van rapper Tupac Shakur, het hiphop-icoon dat in 1996 doodgeschoten werd. Het gezelschap wil zijn levenspad gebruiken om een voorstelling te maken over de radicalisering van een kunstenaar en daarbij zijn eigen radicaliteit opzoeken.

De jury:

“Hoe ver moet je gaan om je boodschap over te brengen?” Niet alleen vinden ze het belangrijk om erachter te komen waarom ze, net als Tupac, rap en hiphop gebruiken om een boodschap over te brengen, maar ook stellen ze zich de vraag of zij als ‘gemengd’ gezelschap zomaar een voorstelling kunnen maken over een rapicoon uit een dominant Afro-Amerikaanse cultuur? “Zijn we divers genoeg om dit verhaal te vertellen? Om überhaupt hiphop te gebruiken?” Het panel vindt dat een intrigerend en knagend gegeven dat getuigt van zelfreflectie.

Naast voorzitter Hanneke Groenteman, zaten Liet Lenshoek (Likeminds), Jörgen Tjon A Fong (Urban Myth), theatermaker Mariana Aparicio Torres en Jeroen Pliester (voorzitter van DNA Next!) in de jury. Ze nomineerden ook Kimberley Agyarko en Giovanni Brand.

Het is de tweede keer dat The Next! is uitgereikt. Gavin-Viano was in 2020 met zijn plan voor Ach Mijn Wederhelft de allereerste winnaar van The Next!

Foto: DIEHELEDING in 2018, Miriam Guttmann