De Zwitserse theater- en operaregisseur Christoph Marthaler heeft de International Ibsen Award 2018 gewonnen. De Noorse prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een individu, instituut of organisatie die belangrijke artistieke vernieuwing in de theaterwereld heeft teweeggebracht. Marthaler ontvangt de prijs, die bestaat uit een geldbedrag van 2,5 miljoen Noorse kronen (ongeveer 260.000 euro), in september tijdens het International Ibsen Festival in Oslo.

Volgens Per Boye Hansen, voorzitter van de zevenkoppige jury van de Ibsen Award, is Christoph Marthaler al dertig jaar een van ’s werelds belangrijkste en invloedrijkste theaterregisseurs. ‘Hij heeft zijn eigen unieke theatertaal gecreëerd die de weg vrijmaakt voor nieuwe inzichten in interpersoonlijke relaties en een groot internationaal publiek heeft geïnspireerd.’

Marthaler (1951) begon in 1991 met het regisseren van theater, en brak twee jaar later door bij de Volksbühne in Berlijn. Sinds 1994 regisseert hij ook opera’s. In 2007 regisseerde hij de voorstelling Maeterlinck, een coproductie van Toneelgroep Amsterdam en NTGent. In 2014 en 2016 haalde de Stadsschouwburg Amsterdam voorstellingen van hem naar Nederland in het kader van festival Brandhaarden. De voorstelling Tiefer Schweb, die hij in 2017 bij de Müncher Kammerspiele regisseerde, staat aanstaande zomer geprogrammeerd op het Holland Festival in Amsterdam.

De International Ibsen Award wordt uitgereikt sinds 2008. De eerste winnaar was regisseur Peter Brook (op dit moment te gast in Amsterdam tijdens Brandhaarden 2018). Overige winnaars waren Ariane Mnouchkine (2009), Jon Fosse (2010), Heiner Goebbels (2012), Peter Handke (2014) en Forced Entertainment (2016). De bekendmaking vond vandaag traditiegetrouw plaats op Henrik Ibsens geboortedag.

Foto: Dominik Odenkirchen