Heiner Goebbels heeft de International Ibsen Award 2012 gewonnen. De prestigieuze prijs wordt elke twee jaar op Ibsens geboortedag uitgereikt aan een individu, instituut of organisatie die artistieke vernieuwingen in de theaterwereld heeft teweeggebracht. De prijs van 2,5 miljoen Noorse kronen (330.000 euro) wordt door de Noorse overheid gefinancierd en uitgereikt tijdens het International Ibsen Festival in Oslo.

De jury, bestaande uit onder anderen voormalig Edinburgh International Festival directeur Brian McMaster, prijst Goebbels in haar rapport om zijn baanbrekende werk. Hij heeft de theaterwereld verrijkt met zijn omvangrijke oeuvre in diverse disciplines en een enorme invloed gehad op theatermakers en muzikanten. Hij is een echte innovator en zijn werk laat zich niet met conventionele definities beschrijven, aldus de jury.

Goebbels is hoogleraar aan het Institut für Angewandte Theaterwissenschaft in Gießen (Duitsland) en hoofd van de Theaterakademie in Hesse. Ook is hij van 2012 tot 2014 artistiek leider van het Ruhrtriennale International Festival of the Arts. Sinds de jaren negentig componeert en regisseert hij muziektheater. Tot zijn bekendste werk behoren Schwarz auf Weiß, Max Black, Eraritjaritjaka, Stifters Dinge, Songs of wars I have seen en I went to the house but did not enter.

Eerdere prijswinnaars waren regisseurs Peter Brook en Ariane Mnouchkine en toneelauteur Jon Fosse.