Dinsdag 29 augustus is Karst Woudstra overleden. Woudstra was toneelschrijver, vertaler en regisseur. Hij was vijf jaar lang artistiek leider van het Publiekstheater, schreef en regisseerde in binnen- en buitenland en introduceerde het werk van Lars Norén in Nederland. Woudstra is 76 jaar geworden.

Karst Woudstra (Leiden, 1947) studeerde onder meer dramaturgie, literatuurwetenschappen en Scandinavistiek, voordat hij binnen het theater actief werd als regisseur en toneelschrijver. Hij regisseerde onder meer bij Zuidelijk Toneel Globe, het Nationaal Toneel en het Noord Nederlands Toneel. Van 1980 tot 1985 was hij artistiek leider van het Publiekstheater (de voorloper van Internationaal Theater Amsterdam). Bekende stukken van zijn hand zijn onder meer Een zwarte Pool, Hofscènes, Total loss en De stille grijzen van een winterse dag in Oostende. Zijn werk kenmerkt zich door psychologisch realisme, kaalgeslagen taal en heftige emoties.

Woudstra was ook in het buitenland actief, onder meer bij de KVS in Vlaanderen en bij het Zweedse Dramaten. Zijn toneelteksten zijn onder meer vertaald in het Engels, Spaans, Italiaans, Frans, Zweeds en Duits.

Daarnaast werkte hij als vertaler van theaterteksten. Hij vertaalde werk van Henrik Ibsen, August Strindberg en Ingmar Bergman. Ook introduceerde hij het werk van Lars Norén in Nederland. In 1983 vertaalde en regisseerde Woudstra de eerste opvoering in Nederland van Noréns De nacht, de moeder van de dag. Zijn laatste regie Dodendans van August Strindberg, was in 2008 te zien tijdens het Zeeland Nazomerfestival.

Voor zijn toneelwerk ontving hij in Nederland in 1994 de Edmond Hustinxprijs en de Taalunie Toneelschrijfprijs.

Karst Woudstra overleed dinsdag na een lang ziekbed in zijn woonplaats Amsterdam.

Foto: Fran van der Hoeven / ANP Hollandse Hoogte