Schrijver, regisseur en acteur Dick Nooy is op 12 april in Amsterdam overleden. De artistiek leider van Nooy’s Volkstheater is 71 jaar geworden.

Dick Nooy werd in 1948 in Amsterdam geboren als zoon van acteurs Bert Silvester en Beppie Nooy jr. Ook zijn moeders ouders, halfzussen en -broer waren verbonden aan het toneel.

Dick zelf speelde – vanaf zijn negende – mee in verschillende voorstellingen, maar hij legde zich uiteindelijk vooral toe op het schrijven en bewerken van toneelstukken. Als dramaturg was hij lange tijd nauw betrokken bij zijn moeders gezelschap Het Amsterdams Volkstoneel, dat zij begin jaren ’50 van haar vader Jan Nooy had overgenomen.

Toen zijn moeder in 1979 overleed en de leiding van Het Amsterdams Volkstoneel werd overgenomen door Jules Croiset, richtte hij samen met zijn broers hun eigen Nooy’s Volkstheater op. Hij nam de artistieke leding op zich en schreef (en regisseerde) opnieuw verschillende succesvolle (musical)stukken, waaronder De Jordaan, Ronde Ka, In Holland staat een huis en Oh Waterlooplein.

Na een artistieke breuk met zijn broers en tegenvallende subsidie trok Nooy zich eind jaren tachtig teleurgesteld terug uit de theaterwereld.

Hij overleed vorige maand aan de gevolgen van alvleesklierkanker, en werd bijgezet in het Nooy-familiegraf op Zorg­vlied.