Toneelschrijver Ton Vorstenbosch overleden

Door gepubliceerd 15 februari 2017

In zijn woonplaats Amsterdam is toneelschrijver Ton Vorstenbosch (69) overleden. Vorstenbosch, die studeerde aan de regie-opleiding, debuteerde in 1974 met het stuk De Stok voor Centrum en schreef in de decennia daarna tientallen stukken. Bekend werd hij in de jaren tachtig toen hij samen met Guus Vleugel enkele scherpe satires op de Nederlandse burgerlijkheid schreef, zoals Srebrenica!!!, Sterke drank in Oud Zuid, De miraculeuze come-back van Mea L. Loman en Angst en ellende in het rijk van Kok.

Bij Centrum werden zijn stukken vooral geregisseerd door Peter Oosthoek of Mette Bouhuijs, later schreef hij ook voor Toneelgroep Amsterdam van Gerardjan Rijnders. Een groot publiek bereikte hij in 1998 met Wilhelmina: Je Maintiendrai, waarin Anne Wil Blankers de oorlogskoningin speelde. Het werd een enorm succes, won de Toneel Publieksprijs, werd bewerkt tot televisieserie en zette de revival van het grotezaaltoneel in Nederland in gang.

Zijn laatste werk was ook verbonden met het koninklijk huis: in Annie M.G. op Soestdijk schreef hij een backstage comedy over het opvoeren van een gelegenheidsstuk van Annie M.G. Schmidt door koningin Juliana, wederom geregisseerd door hartsvriendin Mette Bouhuijs.

Lees ook de necrologieën in de Volkskrant en NRC.

Foto: Mark van der Zouw

2 Reacties

 1. Kees de Haas
  Geplaatst op 15 februari 2017 om 11:46 | Permalink

  Mijn gedachten zijn bij Gerard Maarten in deze moeilijke dagen. Rust zacht lieve Ton

 2. Robert Boer.
  Geplaatst op 16 februari 2017 om 07:51 | Permalink

  Destijds heb ik enorm genoten van “Scheiden”, gespeeld door toneelgroep Centrum in 1977-1978. Ik zag het zelfs drie keer. Ook andere stukken bewonderd.
  Mijn condoleances aan familie en vrienden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Elders

  Nog geen andere recensies