In zijn woonplaats Amsterdam is toneelschrijver Ton Vorstenbosch (69) overleden. Vorstenbosch, die studeerde aan de regie-opleiding, debuteerde in 1974 met het stuk De Stok voor Centrum en schreef in de decennia daarna tientallen stukken. Bekend werd hij in de jaren tachtig toen hij samen met Guus Vleugel enkele scherpe satires op de Nederlandse burgerlijkheid schreef, zoals Srebrenica!!!, Sterke drank in Oud Zuid, De miraculeuze come-back van Mea L. Loman en Angst en ellende in het rijk van Kok.

Bij Centrum werden zijn stukken vooral geregisseerd door Peter Oosthoek of Mette Bouhuijs, later schreef hij ook voor Toneelgroep Amsterdam van Gerardjan Rijnders. Een groot publiek bereikte hij in 1998 met Wilhelmina: Je Maintiendrai, waarin Anne Wil Blankers de oorlogskoningin speelde. Het werd een enorm succes, won de Toneel Publieksprijs, werd bewerkt tot televisieserie en zette de revival van het grotezaaltoneel in Nederland in gang.

Zijn laatste werk was ook verbonden met het koninklijk huis: in Annie M.G. op Soestdijk schreef hij een backstage comedy over het opvoeren van een gelegenheidsstuk van Annie M.G. Schmidt door koningin Juliana, wederom geregisseerd door hartsvriendin Mette Bouhuijs.

Lees ook de necrologieën in de Volkskrant en NRC.

Foto: Mark van der Zouw