Vandaag verschijnt het mei-nummer van vakblad Theatermaker. Thema is ‘De Dialoog’, met tweegesprekken, briefwisselingen en nieuwe toneeldialogen van onder anderen Lot Vekemans, Jibbe Willems en Magne van den Berg.

Zes toneelschrijver schreven voor het nummer een nieuwe dialoog óver dialogen. Choreografen Emilie Gallier en Clara Amaral schreven een bijdrage vanuit dansoptiek.

Lara Staal en Bo Tarenskeen zetten een discussie voort die begon op het Nederlands Theaterfestival in september vorig jaar over het artistieke en het morele in de kunst. Ze blijven het oneens, maar ze schrijven elkaar met het geduld dat ongeduldige mensen bewaren voor hun vrienden. Evelyne Coussens schreef een brief aan Schwalbe over hun project Werk dat vier jaar beslaat. En Paul Lightfoot en Sol Léon geven inzicht in hun dertigjarige artistieke gesprek.

Buiten het themadossier besteedt deze editie aandacht aan de op handen zijnde festivals. Marijn Lems sprak met Angela Goh en Kris Verdonck over de centrale thema’s van SPRING, en Sara van der Kooi zocht Miranda Lakerveld op, die in Iran op zoek ging naar de bronnen van Turandokht en die haar interculturele opera Turan Dokht presenteert op het Holland Festival.

Alle artikelen van Theatermaker zijn ook online voor iedereen beschikbaar. Niet-abonnees kunnen de artikelen lezen tegen een kleine betaling. Voor abonnees blijven de stukken natuurlijk gratis. Abonnee en nog geen inlogcode? Mail naar info@theatermaker.nl. 

Illustratie Gemma Pauwels