Het speciale zomerfestivalnummer van Theatermaker verschijnt op 31 mei en voert de lezer langs alle belangrijke zomerfestivals in Nederland.

De tocht wordt voorafgegaan door drie themaverhalen. Johan Thielemans schetst een laatste portret van Gerard Mortier, de Godfather van de Europese festivals, die onlangs overleed. Simon van den Berg sprak met programmeur en verantwoordelijke voor de internationale verkoop van Toneelgroep Amsterdam, Wouter van Ransbeek, over de staat van het Nederlandse festivallandschap. En Constant Meijers interviewt Pierre Audi bij zijn afscheid als artistiek directeur van het Holland Festival.

Uit de programma’s van de zomerfestivals selecteerde de redactie van Theatermaker een aantal voorstellingen die ze belangwekkend genoeg vindt om onder de aandacht te brengen. 

Holland Festival
De opera Falstaff in regie van Robert Carsen; de dansvoorstelling The returns van William Forsythe; de muziektheatervoorstelling Delusion of the fury van Heiner Goebbels; en de toneelvoorstelling Thyestes van de talentvolle Australische regisseur Simon Stone.

Amsterdamse Bostheater

Bij het dertigjarig bestaan presenteert Frances Sanders met De laatste zomer haar laatste regie.

Karavaan
Silbersee (voorheen Vocaallab) en Project Wildeman trekken erop uit met Woyzeck, een waanopera.

Oerol
Like4real heet de nieuwe voorstelling van ISH-choreograaf Marco Gerris en kunstenaar Dadara; Afslag Eindhoven neemt de Eerste Wereldoorlog tot onderwerp in een bewerking van Reis naar het einde van de nacht van Louis-Ferdinand Céline.

ITs Festival
Karin Veraart schrijft een bijdrage ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van dit studentenfestival, waarna de zestien kandidaten worden voorgesteld die dingen naar de Ton Lutz Award en de Krisztina de Châtel Award 2014.

De Parade
Het vierstedenfestival is een kolfje naar de hand van theatermaker Stephanie Louwrier die gedijt bij de chaos van muziek bij de buren en geroezemoes op de terrassen.

Julidans
Het derde coverprogramma van Nicole Beutler, 5: Echo, richt zich op hoogtepunten uit de Nederlandse dansgeschiedenis; en het Israëlische dansduo Sheinfeld & Laor actualiseert Two room apartment, de klassieke choreografie van Liat Dror en Nir Ben-Gal.

Over het IJ Festival
Sara van der Kooi zocht Maaike van Langen op die met ingang van deze editie het artistieke leiderschap op zich heeft genomen.

Theaterfestival Boulevard

Het zeer lovend ontvangen The truth about Kate werd geregisseerd door Davy Pieters en is deze zomer te zien in ’s-Hertogenbosch en op Theater aan Zee in Oostende. Ook Heimat, geschreven door Freek Vielen staat op het Boulevard festival.

Noorderzon
De opmerkelijke Vlaamse kunstenaar Benjamin Verdonck is met Notallwhowanderarelost een van de bijzondere gasten op Noorderzon in Groningen.

COLUMNS van Hans Kemna, Oscar Kocken en Wendell Jaspers en een nieuwe aflevering van Het verhaal van een belofte, een feuilleton van Rory de Groot.

Rectificatie: In de openingscolumn van Constant Meijers wordt de hoofdredacteur van NRC Handelsblad Peter Vermeersch genoemd, dit had Peter Vandermeersch moeten zijn.

Op 2 september verschijnt de volgende Theatermaker met de traditionele terugblik op het seizoen 2013-2014. Blijf de hele zomer op de hoogte van het laatste nieuws en recensies van de belangrijkste festivalvoorstellingen op www.theaterkrant.nl

Theatermaker is te koop bij:

Amersfoort: Algemene Boekhandel, Leusderweg 186 / Amsterdam: Athenaeum Nieuwscentrum, Spui 14-16; International Theatre & Film Books, Leidseplein 26; Boekhandel Schimmelpennink, Weteringschans 177 / Antwerpen: De Groene Waterman, Wolstraat 7 / Arnhem: Boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15 / Haarlem: Athenaeum Boekhandel, Gedempte Oude Gracht 70 / Kerkrade: Boekhandel Leeskunst, Hoofdstraat 2 / Leeuwarden: De Lektuurhal, Over de Kelders 10 / Maastricht: Boekhandel de Tribune, Kapoenstraat 8 / Middelburg: De Drukkerij, Markt 51 / Nijmegen: Tijdschriftenhandel A t/m Z, Bisschop Hamerstraat 10 / Rotterdam: Maas theater en dans, St. Jobsweg 3; Rotterdamse Schouwburg, Schouwburgplein 25 / Utrecht: Broese Boekverkopers, Stadhuisbrug 5; Literaire Boekhandel, Lijnmarkt 17 / Zwolle: Boekhandel Waanders, Eiland 9