Op 2 februari is het eerste nummer van de negentiende jaargang van Theatermaker verschenen. Het bij deze editie gevoegde Themadossier staat in het teken van Nieuwe Solidariteit, met als gasthoofdredacteur dramaturg Tobias Kokkelmans. Onder anderen Willem Schinkel, Jonas Staal, Florian Hellwig, Anne Breure, Emke Idema, Anouk Nuyens, Merel Heering, Albert Jan Kruiter en Merel de Groot werkten aan het nummer mee.

Katie Mitchell
In het tweejaarlijkse Brandstichter-festival zet de Stadsschouwburg Amsterdam dit jaar de Britse theater- en operaregisseuse Katie Mitchell centraal. Een belangrijk aspect van Mitchells werk is haar keuze voor het vrouwelijke perspectief.

Henriëtte Post
Halverwege de vierjarige subsidiecyclus spreekt Theatermaker met Henriëtte Post, directeur van het Fonds Podiumkunsten. ‘Het is ontzettend belangrijk om de politiek ervan te doordringen dat cultuurbeleid niet alleen maar over de BIS gaat.’

Het Houten Huis
Jeugdtheatergezelschap Het Houten Huis verkaste in 2013 van Edam naar Groningen, waar het voor de noordelijke provincies in de Basisinfrastructuur aan de slag ging. Artistiek leider Elien van den Hoek en zakelijk leider David van Griethuysen vertellen hoe het gezelschap zijn plek in het noorden heeft veroverd.

Festival CaDance
Tot half februari laat het tweejaarlijkse festival CaDance in Den Haag een reeks premières en voorstellingen uit binnen- en buitenland zien. Het festival draagt deze keer de titel ‘the excellence of form’ en toont eigentijdse dans, hiphop, Indiase dans, popping en locking, performance en mengvormen daarvan.

Amos Ben-Tal
De Israëlische choreograaf begon als danser bij het Nederlands Dans Theater en ontwikkelt zich sinds 2006 als zelfstandig choreograaf in Den Haag. Samen met drie dansers maakt Ben-Tal deel uit van het collectief OFFprojects, dat tijdens het festival CaDance zijn tweede productie uitbrengt: Might.

Willem de Vlam
Toneelschrijver Willem de Vlam begon tien jaar geleden aan een scriptie over moderne Nederlandse toneelschrijvers, vastbesloten er zelf een te worden. Nu hij daarin is geslaagd houdt hij een pleidooi voor onderwerpen waarover toneelschrijvers eens serieus moeten nadenken.

En verder:
Columns van Hans Kemna, Oscar Kocken, Wendell Jaspers
In memoriam: Will Spoor, Eric Antonis, Feike Boschma
Fanny & Milena zien Hoogwater voorheen Laagwater

Download Theatermaker (alleen voor abonnees) of koop hem bij:

Amersfoort: Algemene Boekhandel, Leusderweg 186 / Amsterdam: Athenaeum Nieuwscentrum, Spui 14-16; International Theatre & Film Books, Leidseplein 26; Boekhandel Schimmelpennink, Weteringschans 177 / Antwerpen: De Groene Waterman, Wolstraat 7 / Arnhem: Boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15 / Haarlem: Athenaeum Boekhandel, Gedempte Oude Gracht 70 / Leeuwarden: De Lektuurhal, Over de Kelders 10 / Maastricht: Boekhandel de Tribune, Kapoenstraat 8 / Middelburg: De Drvkkerij, Markt 51 / Nijmegen: Tijdschriftenhandel A t/m Z, Bisschop Hamerstraat 10 / Rotterdam: Maas theater en dans, St. Jobsweg 3; Rotterdamse Schouwburg, Schouwburgplein 25 / Utrecht: Broese Boekverkopers, Stadhuisbrug 5; Literaire Boekhandel, Lijnmarkt 17 / Zwolle: Waanders In de Broeren, Achter de Broeren 1-3.