Het novembernummer van vakblad Theatermaker is traditiegetrouw het Theaterjaarboek. De 63e editie van de ‘almanak’ voor de podiumkunsten staat voor een groot deel in het teken van 50 jaar Aktie Tomaat. Met nieuw onderzoek en op basis van een groot aantal interviews belicht het Jaarboek 2018-2019 de feiten, de verhalen en de mythe van de acties die in het najaar van 1969 tegen het toneel gevoerd werden.

Het Theaterjaarboek 2018/2019 is enerzijds een geschiedschrijving van een belangrijke episode uit de theatergeschiedenis, maar vult dat aan met hedendaags perspectief: een blik op afgelopen seizoen met de bril van Tomaat, een rondetafelgesprek met jonge regisseurs en dramaturgen van nu, en een gesprek met Eva Rovers over hedendaags activisme. Daarnaast jaarboek-tradities zoals de keuze van de theaterfotografen uit hun eigen werk en de lijstjes van de theatercritici.

Het Theaterjaarboek 2018/2019 is de derde editie in de nieuwe serie die in 2017 werd gestart door Theatermaker en werkgroep NIT, de informele tafel van mensen en instellingen die zich bezighouden met erfgoed, reflectie en debat in de podiumkunsten. Met ingang van deze editie is het Theaterjaarboek een samenwerking met Allard Pierson, waar de Theatercollectie onderdak heeft gevonden. Het oorspronkelijke Theater Jaarboek werd in 1952 opgezet door Luisa Treves, en was jarenlang vooral een overzicht van alle gespeelde voorstellingen van het seizoen, maar ontwikkelde zich gaandeweg tot een kritisch jaaroverzicht met reflectie en debat. (De productiegegevens zijn nu te raadplegen op de Theaterencyclopedie). De traditie van het Theaterjaarboek verdween toen in 2013 het Theater Instituut Nederland (TIN) werd opgeheven.

Het Theaterjaarboek 2017/2018 ligt vanaf 30 oktober in de winkels en op de mat van de abonnees van Theatermaker (ook digitaal beschikbaar). Wie nu een abonnement neemt op Theatermaker, krijgt het Theaterjaarboek 2018/2019 als welkomstgeschenk.

De presentatie van het Theaterjaarboek vindt plaats aanstaande maandag voorafgaand aan de manifestatie Requiem voor Tomaat, om 19:30 in ITA Amsterdam.