Met de Nikon Theater Fotografieprijs blazen camerafabrikant Nikon en het Nederlands Theaterfestival de voormalige Theaterfotoprijs nieuw leven in. De prijs wordt uitgereikt tijdens het Nederlands Theater Festival aan de fotograaf van de beste theaterfoto van het seizoen. De winnaar ontvangt een cheque ter waarde van vijfentwintighonderd euro.

De voormalige Theaterfotoprijs werd sinds 2009 uitgereikt door het Theater Instituut Nederland (TIN). Toen het TIN in 2013 werd opgeheven is de prijs door de Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP) overgenomen. De prijs werd echter voor het laatst uitgereikt aan fotograaf en vormgever Jan Versweyveld. Het Nederlands Theater Festival, Nikon Nederland en de VVTP hebben nu opnieuw het initiatief genomen om de prijs uit te reiken. De jury bestaat uit vakfotografen Chris van Houts en Deen van Meer, theaterproducent Fred Boot, theatermarketeer Sophie Braam, acteur Sijtse van der Meer en regisseur Ira Judkovskaja.

Matthieu van Vliet, manager van Nikon Nederland zegt over het genre theaterfotografie: ‘Theaterfotografie is een aspect van de fotografie dat per definitie aan zowel de apparatuur als de fotograaf hoge eisen stelt. Het vereist vakmanschap, inzicht, geduld en uiteraard ook apparatuur die is opgewassen tegen de extreem moeilijke fotografische omstandigheden. Zoals donkere zalen, sterk variërende lichtintensiteiten, spotlights en beweging op het podium.’

De inzending voor de Nikon Theater Fotografieprijs is geopend tot 1 mei. Begin juni worden de genomineerden bekend gemaakt. Tijdens het Nederlands Theater Festival in september worden alle genomineerde foto’s tentoongesteld in de Stadsschouwburg Amsterdam. Nadien zijn de foto’s ook in andere theaters te zien.

(Winnende theaterfoto uit 2012: Macbeth van Toneelgroep Amsterdam door Jan Versweyveld)