Op vrijdagavond zijn er aansluitend op de twee minuten stilte meer dan honderd voorstellingen te zien, die zich elk op hun eigen manier verhouden tot de Tweede Wereldoorlog. Door het hele land vinden theatrale lezingen, nieuwe producties en hernemingen plaats. Op die manier zet Theater Na de Dam zich samen met de deelnemende theatermakers in om de Nationale Dodenherdenking van extra betekenis te voorzien.

Dit jaar is aan vier jonge theatermakers en -groepen gevraagd een nieuwe voorstelling te maken waarin hun perspectief op de Tweede Wereldoorlog belicht wordt. Simon Heijmans speelt Een zaterdagmiddag in de Verkadefabriek in Den Bosch, Firma MES speelt Maak je over mij geen zorgen in Theater aan het Spui in Den Haag, Eva van Manen brengt het theaterconcert Liefde en Politiek.Herdenken in de Stadsschouwburg Utrecht en Orkater/Sir Duke speelt Hatta & De Kom (van 2 t/m 12 mei) in Theater Bellevue in Amsterdam.

Verder worden er verspreid over het land 26 jongerenprojecten gepresenteerd. Daarvoor hebben jongeren uit de wijk samen met theatermakers oudere wijkgenoten geïnterviewd over hun herinneringen. Die gesprekken vormen de basis van de voorstellingen.

De gezelschappen Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Maastricht, Noord Nederlands Toneel, Het Nationale Theater, Toneelgroep Oostpool, Theater Utrecht, Tryater, Theatergroep Suburbia, Toneelschuur Producties en Theater Rotterdam brengen in hun thuisstad een theatrale lezing van De Tweede Wereldoorlog eindigt vandaag, de nieuwe toneeltekst die Arnon Grunberg in opdracht van Theater Na de Dam schreef.

Theater Na de Dam werd in 2010 opgericht door theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen, vanuit de constatering dat het karakter van de herdenking zo algemeen en abstract is geworden dat het stilstaan bij die tijd en de daarmee verbonden reflectie op onszelf afwezig dreigen te raken. Theater Na de Dam borduurt voort op een in de jaren zestig ontstane traditie om na de Dodenherdenking toepasselijke toneelteksten voor publiek te lezen.

Foto: Jurgen Koopmanschap