Bernard Dewulf heeft de Taalunie Toneelschrijfprijs 2013 gewonnen voor zijn toneeltekst Een Lolita. De Vlaamse dichter, schrijver en columnist nam de prijs (tienduizend euro) in ontvangst op 25 november in Hetpaleis in Antwerpen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur van de meest belangwekkende Nederlandstalige theatertekst die het afgelopen seizoen voor het eerst is opgevoerd.

Een Lolita gaat over een kortstondige relatie tussen een man en een meisje van twaalf. Dewulf laat zowel het jonge meisje als de vrouw op latere leeftijd aan het woord. Volgens het juryrapport weet Dewulf een geheel nieuwe lezing te geven van het overbekende (oer)thema en -verhaal. ‘Hij doet dit zonder open deuren in te trappen, integendeel, er worden zelfs deuren gevonden naar ruimtes waarvan niemand wist dat ze bestonden.’ De Nederlands-Vlaamse jury bestond uit Robby Cleiren, Rob Vriens en Judith Wendel met Steven Peters als secretaris.

Els Dottermans en Frank Focketyn speelden de voorstelling vorig seizoen bij NTGent in regie van Julie Van den Berghe. Dewulf bewerkte op verzoek van Van den Berghe de gelijknamige roman van Vladimir Nabokov tot een toneeltekst, nadat de rechten op het boek niet beschikbaar bleken.

De andere genomineerden waren Eric de Vroedt voor mightysociety10 , Sadettin Kirmiziyüz en Casper Vandeputte voor Somedaymyprincewill.com en Bog van het collectief Bog (Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen en Lisa Verbelen). Meer informatie over alle teksten en de volledige juryrapporten zijn te lezen op de website van de Nederlandse Taalunie.

De prijs van de Studentenjury ging naar Bog. Hierin raast met gebruik van voornamelijk werkwoorden een mensenleven in gedetailleerde chronologie voorbij, vanaf de baarmoeder tot aan de dood. Voor het vierde jaar op rij maakten studenten van Nederlandse en Vlaamse theateropleidingen hun keuze uit de genomineerde stukken.

Toneelauteur Lot Vekemans hield tijdens de uitreiking de Toneelschrijflezing. Ze vroeg hierin aandacht voor de ontwikkeling en ondersteuning van de autonome toneeltekst.

Met deze onderscheiding wil de Nederlandse Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering ervan stimuleren. De Taalunie organiseerde de uitreiking samen met Schrijverspodium, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Hetpaleis Antwerpen en het Nederlands Letterenfonds.

Foto: Philippe Roelants