De Nederlandse toneelschrijver Freek Vielen (1985) heeft de Taalunie Toneelschrijfprijs 2014 gewonnen voor zijn theatertekst Dracula. Hij ontving de prijs voor meest belangwekkende theatertekst van het afgelopen seizoen, bestaande uit tienduizend euro, tijdens de tweejaarlijkse conferentie Dramaastricht

Dracula speelt zich af in het hoofd van een man, de laatste vijf minuten voordat hij wakker wordt uit een onrustige slaap. De tekst zit vol droomachtige associaties, bespiegelingen en gedachten van mensen die zich verloren voelen in een schemerige wereld vol liefde, verlies, vervreemding, ziekte en dood. De tekst werd begin 2014 gespeeld door het Vlaamse gezelschap De Tijd.

De jury, bestaande uit Silvia Andringa (freelance regisseur en artistiek leider van De Jonge Republiek), Bram Coopmans (acteur), Ruth Mariën (dramaturg) en secretaris Steven Peters, koos Dracula uit ruim veertig inzendingen. Ze noemt de tekst ‘een duizelingwekkende, thematisch veelgelaagde en veelvormige montage van teksten […] waar de liefde voor taal en de bezieling van afspat’.

Vielen studeerde Woordkunst aan Studio Herman Teirlinck in het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Na eerst als radiomaker actief te zijn geweest, werkt hij nu voornamelijk in het theater als maker, speler, schrijver en regisseur. 

Met de Taalunie Toneelschrijfprijs wil de Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering ervan stimuleren. De Taalunie organiseerde de uitreiking samen met Schrijverspodium, Stichting Dramaastricht en het Nederlands Letterenfonds en de prijs wordt financieel ondersteund door het LIRA-fonds, Sabam en deAuteurs. De drie andere genomineerden waren Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) van Magne van den Berg, Crashtest Ibsen II Volksvijand van Joachim Robbrecht en Vette dinsdag van Peer Wittenbols.

Foto: Genomineerden Joachim Robbrecht, Magne van den Berg en Peer Wittenbols klappen voor winnaar Freek Vielen.