De Vlaamse toneelschrijver Freek Mariën heeft tijdens het Nederlands Theater Festival voor zijn stuk Wachten en andere heldendaden de Taalunie Toneelschrijfprijs 2015 gekregen. De jury noemt het ‘een anarchistisch en provocatief stuk, onnavolgbaar in ontwikkeling, zo uitzonderlijk dat het eigenlijk met geen ander werk te vergelijken valt’. De prijs bedraagt 10 duizend euro. 

De Taalunie Toneelschrijfprijs is de prijs voor de meest belangwekkende theatertekst van het afgelopen seizoen. De jury koos de winnende tekst van Freek Mariën uit 68 inzendingen. De twee andere genomineerden waren Land van over zee, een briefwisseling van Marjolein Bierens en Waar het vlakke land gaat plooien van Jibbe Willems.

De uitreiking van de prijs vond plaats tijdens de Dag van de Toneeltekst op 5 september op het Nederlands Theater Festival in Amsterdam. Diezelfde dag ontving Anna van der Kruis het Theaterteksttalent Stipendium en sprak Sophie Kassies de Staat van de Nederlandse Theatertekst 2015 uit.

Theatermaker en schrijver Freek Mariën (Gent, 1988) studeerde in 2012 af als Master in het Drama aan KASK Gent. Hij speelde onder andere bij HETPALEIS en De Maan en richtte in 2009 samen met Sarah Van Overwaelle het jeugdtheatergezelschap De Nietjesfabriek op. Met de toneeltekst Vergiet won hij de Kaas & Kappesprijs 2012, die de beste jeugdtheatertekst uit Nederlands-Duits taalgebied bekroont.

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2015 bestaat uit regisseur Silvia Andringa, acteur en theaterdocent Flip Filz en dramaturg Ruth Mariën, met Steven Peters als secretaris. Freek en Ruth Mariën zijn broer en zus en leiden samen het gezelschap Het Kwartier. Ruth Mariën is niet bij de stemming over de tekst van Freek Mariën betrokken geweest.

Foto: Freek Mariën