De genomineerden voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2013 zijn bekendgemaakt. Dit jaar maken Bernard Dewulf, Eric de Vroedt, Sadettin Kirmiziyüz en Casper Vandeputte en het collectief Bog kans op de prijs voor de beste Nederlandstalige toneeltekst van het afgelopen seizoen.

De jury, bestaande uit Robby Cleiren, Rob Vriens en Judith Wendel met Steven Peters als secretaris, heeft haar keuze laten vallen op de volgende vier teksten: Bog van het collectief Bog, Een Lolita van Bernard Dewulf, Mightysociety10 van Eric de Vroedt en Somedaymyprincewill.com van Sadettin Kirmiziyüz en Casper Vandeputte.

De winnaar van de Studentenjuryprijs wordt bepaald door studenten van de toneelopleidingen in Nederland en Vlaanderen. Beide prijzen worden uitgereikt op 25 november in Hetpaleis in Antwerpen. Theaterschrijfster Lot Vekemans, die de prijs in 2010 won, zal tijdens de uitreiking de jaarlijkse Taalunie Toneellezing houden.

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks toegekend aan een schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. De Taalunie organiseert de uitreiking samen met Schrijverspodium, het Vlaams Fonds voor de Letteren, het Nederlands Letterenfonds en Hetpaleis Antwerpen om zo de Nederlandse toneelschrijfkunst en het opvoeren van Nederlandstalig toneel te stimuleren. Het prijsgeld bedraagt tienduizend euro.

(Een Lolita – NTGent, foto: Phile Deprez)