Toneelschrijvers Rik van den Bos, Freek Mariën en Ilja Leonard Pfeiffer zijn genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2017. De jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige toneeltekst van het voorafgaande seizoen wordt 6 december uitgereikt in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. De winnaar krijgt een bedrag van tienduizend euro. 

De Vlaams-Nederlandse jury koos voor de teksten Find Me A Boring Stone (Rik van den Bos, uitgevoerd door Theater Rotterdam), De schaar van de tsaar (Freek Mariën, uitgevoerd door Het Kwartier en Corpus Ca) en De advocaat (Ilja Leonard Pfeiffer, uitgevoerd door Toneelgroep Maastricht).

De jury bestaat dit jaar uit Nico Boon (acteur, schrijver en theatermaker), Nanette Edens (acteur) en Peter Anthonissen (dramaturg en docent). Cecile Brommer (dramaturg) is secretaris.

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt sinds 1993 jaarlijks uitgereikt aan een schrijver van een Nederlandstalig stuk dat in het voorafgaande seizoen in première ging. De Nederlandse Taalunie hoopt daarmee de Nederlandse toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel stimuleren. De prijs komt dit jaar mede tot stand met steun van het Lirafonds en de vereniging Sabam For Culture.

Freek Mariën sleepte de prijs in 2015 al in de wacht voor zijn tekst Wachten en andere heldendaden. Rik van den Bos werd vorig jaar ook genomineerd voor zijn tekst Een coming of age voor bejaarden, toen ging de prijs uiteindelijk naar Magne van den Berg voor Ik ben geen Medea.

Foto Find Me A Boring Stone: Sanne Peper