Theatermaker en beeldend kunstenaar Steef de Jong heeft vanmiddag de Mary Dresselhuys Prijs 2017 ontvangen. Na de laatste voorstelling van De Modern Art Revue in Haarlem overhandigde Petra Laseur, dochter van de naamgeefster van de prijs, hem een speciale penning en een cheque van 12.500 euro.

Steef de Jong is ‘een opmerkelijk fenomeen, een regelrecht multitalent dat uiteenlopende kunstvormen inventief met elkaar weet te verbinden en er bovendien een educatieve laag aan weet toe te voegen’ zegt de jury, bestaande uit Petra Laseur, Hans Croiset, Kees Hulst, Laurens Spoor en Loes van Toorn. De Jong is een van de jongste laureaten van de Mary Dresselhuys Prijs, maar de jury ‘wil een ode aan zijn talent en originaliteit niet langer uitstellen’.

Steef de Jong (1983) is opgeleid tot beeldend kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie en daarna DasArts in Amsterdam. In 2014 richtte hij samen met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op. Samen maakten ze een eenmans-operette-trilogie over De Jongs liefde voor de 19e eeuw, keizerin Sisi en het genre operette. Dat resulteerde in de voorstellingen Groots en Meeslepend wil ik leven, Ludwig en Straussvogel (bekroond met de Mus op de Parade in 2014 en de Theatre Award op het Fringe Festival van Perth in 2015). Zijn laatste voorstellingen De Modern Art Revue (met Alex Klaassen) en Steef’s Operette Uurtje werden door pers en publiek bejubeld.

De Mary Dresselhuys Prijs is in 1992 in het leven geroepen door Joop van den Ende, die met de prijs het werk van de actrice Mary Dresselhuys blijvend wilde eren. De prijs wordt eenmaal per twee jaar uitgereikt aan een acteur, actrice of gezelschap met een uitzonderlijk talent. Eerder ging de prijs naar onder meer Tjitske Reidinga (2011) Jacob Derwig (2004), Ramsey Nasr (2000), Jeroen Willems (1994) en naamgeefster Mary Dresselhuys (1992). Winnaars krijgen een check van 12.500 euro van de VandenEnde Foundation, te besteden aan verdere persoonlijke ontwikkeling in alle vormen van toneelspelen.

Foto: Roy Beusker