Steef de Jong heeft met zijn muziektheatergezelschap Groots en Meeslepend op het Fringe World Festival in Perth (Australië) de prijs voor beste theatervoorstelling gewonnen. Zijn voorstelling Ludwig werd op 21 februari verkozen tot winnaar uit zevenhonderd andere producties. Hij deelt de eerste plaats met de Australische performance kunstenares Nicola Gunn.

Onder de naam Staggeringly Epic maakte Groots en Meeslepend op het Australische Fringe Festival zijn internationale debuut. Het gezelschap wil het verloren gewaande genre van de operette nieuw leven inblazen. Ludwig maakt samen met Straussvogel en Groots en meeslepend wil ik leven (vanaf mei opnieuw te zien in Nederland) deel uit van een serie eenmansoperettes.

In Nederland won Ludwig in 2014 de Mus, de prijs voor de beste voorstelling op theaterfestival De Parade. Steef de Jong was in 2015 genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs, die toen werd gewonnen door BOG.

Ludwig gaat over Ludwig II (1845-1886), de koning van Beieren en het neefje van keizerin Sisi. Hij leefde voor de kunst en gaf zijn soldaten muziekinstrumenten in plaats van geweren. Ook bouwde hij Slot Neuschwanstein, waar Walt Disney zijn sprookjeskasteel op baseerde.

Foto: Steef de Jong in Perth