De aandeelhouders van Stage Entertainment onderzoeken de mogelijkheid van een beursgang. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs zou zijn gevraagd de haalbaarheid te onderzoeken. Dat meldt De Financiële Telegraaf vanochtend.

Het klimaat voor beursgangen is momenteel uitstekend en het bedrijf blijkt na een verlieslatende periode in boekjaar 2016/2017 voor langere termijn financieel gezond te zijn. De cijfers: de omzet was afgerond met 21 miljoen euro gestegen ten opzichte van het boekjaar ervoor. Dat leidde tot een bedrijfsresultaat van 106 miljoen euro, waar 33 miljoen euro netto van overbleef. Het jaar daarvoor leed het bedrijf nog een verlies van bijna 50 miljoen euro.

Tot enkele jaren geleden was Joop van den Ende volledig eigenaar van Stage Entertainment, maar in 2015 verkocht hij voor 240 miljoen euro een meerderheidsbelang van zestig procent van de aandelen aan investeerder CVC Capital Partners, na eerder dat jaar Albert Verlinde Entertainment te hebben ingelijfd.

Sinds de entree van de Britse investeringsmaatschappij heeft het destijds verlieslatende Stage Entertainment ingrijpende herstructureringen doorgevoerd: 350 medewerkers verloren hun baan en interne processen werden aangepast. Met de nettowinst van 33 miljoen euro werden in het laatste jaarverslag fors betere resultaten gepresenteerd. Volgens bronnen van de Telegraaf zou de waarde van het bedrijf inmiddels richting de 1 miljard euro kunnen gaan.

Als de beursgang doorgaat, wordt dit niet voor eind van dit jaar verwacht, maar mogelijk zelfs pas in 2019. Voor Joop van de Ende zou het, na Endemol in 1996, de tweede keer zijn dat hij een bedrijf naar de beurs brengt.

Zowel Stage Entertainment, Goldman Sachs als CVC Capital willen de berichten uit de Telegraaf rondom de mogelijke beursgang bevestigen noch ontkennen. Echter leiden veel van dergelijke haalbaarheidsstudies uiteindelijk wel tot een beursgang, benadrukt de krant.