Musicalbedrijf Stage Entertainment heeft een nieuwe eigenaar. Het Amerikaanse Advance Publications neemt alle aandelen over van oprichter Joop van den Ende en investeringsmaatschappij CVC. Dat maakten de partijen donderdag bekend. 

Stage Entertainment, in 1998 ontstaan toen Joop van den Ende het live entertainment-onderdeel van Endemol opkocht, is het grootste musicalbedrijf van Europa. Het heeft ongeveer drieduizend werknemers en beschikt over eigen zalen in onder meer Scheveningen, Hamburg, Madrid, Moskou en Milaan.

Van den Ende had in 2015 al 60 procent van zijn aandelen in Stage verkocht aan CVC Capital Partners. Bij die gelegenheid kondigde hij aan op termijn zijn resterende belang te zullen verkopen. Na deze overname blijft hij betrokken als ‘Special Advisor’. Wat die functie precies inhoudt, is nog niet bekend.

Koper Advance Publications werd in 1922 in New York opgericht door Samuel Irving Newhouse en is nog altijd eigendom van diens nazaten. Het is onder meer moederbedrijf van uitgeverij Condé Nast, waar bekende merken als Vogue, Vanity Fair en Gentlemen’s Quarterly (GQ) onder vallen. Ook behoort Advance tot een van de grootste lokale mediabedrijven in de VS en bezit het een belang in tv-zender Discovery en Charter Communications. Het concern heeft ruim 12.000 werknemers.

Stage Entertainment kwam op de lijst vanwege ‘een uitstekende staat van dienst in het brengen van wereldklasse musicals naar een publiek over de hele wereld’, aldus Steven Newhouse, Co-President van Advance. ‘Met onze diepe wortels in creatieve verhalen en onze zin naar extra investeringen, zijn we van mening dat we de juiste eigenaar voor de lange termijn zijn.’

Van den Ende laat weten trots te zijn op de overname. Hij noemt Advance, ‘een strategische langetermijn-aandeelhouder die de creatieve industrie diepgaand begrijpt en een lange samenwerkingsgeschiedenis heeft met ’s werelds beste schrijvers, fotografen, illustratoren, ontwerpers en ander creatief talent’. Hij gelooft ‘sterk in de toekomst van het muziektheater en verwacht ten volle dat Advance zal zorgen dat Stage Entertainment nog vele jaren in de voorhoede van deze branche blijft.’

De Nederlandse tak Stage Entertainment Nederland, ontstaan door een fusie van Joop van den Ende theaterproducties en Albert Verlinde Entertainment, blijft vanuit Amsterdam als een onafhankelijke producent actief. De overname zou geen personele gevolgen hebben en directeur Albert Verlinde kan zijn eigen koers blijven varen.

Het Financieel Dagblad wees deze week op een opvallend bij-effect van de overname. Een van de partijen die profiteert, is het Pensioenfonds Zorg en Welzijn, dat een deel van zijn vermogen in het CVC-fonds heeft belegd.