Stage Entertainment, het internationale theaterbedrijf van Joop van den Ende, wordt vrijwel zeker verkocht aan investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. De twee bedrijven onderhandelen nu exclusief met elkaar over een deal die zou gaan over 60 procent van de aandelen (nu nog in handen van Van den Ende zelf), waarvoor CVC 400 miljoen euro zou betalen.

Er gingen al enkele maanden geruchten over een op handen zijnde overname van Stage Entertainment. Daarbij werd een andere investeringsmaatschappij, Providence, kansrijk geacht, omdat die al eigenaar was van de Britse Ambassador Theatre Group, die zo’n veertig theaters in Groot Brittannië uitbaat.

CVC is een Brits-Nederlandse investeerder die eigenaar is van onder andere de commerciële rechten van de Formule 1 en heeft flinke belangen in het verre oosten. Stage Entertainment opereert inmiddels in acht landen en heeft zo’n twintig theaters. Er werken 3500 mensen en naar eigen zeggen bezoeken jaarlijks 10 miljoen mensen een productie van Stage Entertainment. Het bedrijf heeft een omzet van zo’n 500 miljoen per jaar. Analisten verwachten uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten van Stage naar China.

De uiteindelijke deal zal hoogstwaarschijnlijk nog moeten worden goedgekeurd door Disney die een licentieovereenkomst heeft met Stage over het produceren van populaire shows als The Lion King en Aladdin.

De overname staat los van de fusie van de Nederlandse tak van Stage met Albert Verlinde Theater producties, eind vorig jaar. Beide transacties markeren echter samen het einde van Van den Endes actieve zakelijke carrière. Wel wordt verwacht dat CVC Van den Ende aanhoudt in een adviserende rol.