Stage Entertainment moet een bedrag van bijna 78.000 euro betalen om de arbeidsovereenkomst met een pianist te ontbinden. De producent zou volgens de rechtbank in Den Haag ‘ernstig verwijtbaar’ hebben gehandeld. Bij het vonnis heeft de rechter de monopoliepositie van Stage Entertainment en de verlaagde arbeidsperspectieven van de pianist in de musicalsector in aanmerking genomen.

De pianist, die al ruim twintig jaar in vast dienstverband voor de producent werkte, kreeg vorig jaar na audities te horen dat hij te ‘jazzy’ of met te weinig ‘groove’ speelde en werd afgewezen. Zodoende maakte hij in het seizoen 2017/2018 geen deel uit van een productie. Daarop vroeg Stage Entertainment op bedrijfseconomische gronden een ontslag aan, maar daar ging het UWV niet mee akkoord. Vervolgens stapte de producent naar de rechter.

Stage Entertainment houdt voor elke nieuwe productie audities om het orkest samen te stellen. De toetsenist speelde onder meer in The Bodyguard, Joe en Chicago, maar kwam voor de nieuwste musicals On Your Feet! en The Lion King niet door de audities. Stage Entertainment stelde voor om een functie te creëren rondom de begeleiding van audities en repetities, maar de pianist gaf aan alle vertrouwen in zijn werkgever te zijn verloren. Op voorstel van de producent werd dit najaar nog een mediator ingeschakeld, maar dat mocht niet baten.

De kantonrechter laakt voornamelijk de consequenties die Stage Entertainment stelt aan de subjectieve beoordelingen van audities. Dat de muzikant met zijn lange dienstverband en goede staat van dienst vervolgens wordt ‘af geserveerd’, acht de rechtbank ernstig verwijtbaar aan de werkgever. Hiervoor wordt er een vergoeding van 50.000 euro toegewezen aan de pianist. Daar komt een transitievergoeding van 27.778 euro bovenop, omdat de producent in redelijkheid niet kan worden geacht de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.

Omdat aan de ontbinding een vergoeding wordt verbonden, zal Stage Entertainment in de gelegenheid worden gesteld om het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst in te trekken voor 16 maart.