Saman Amini heeft op 1 september de Charlotte Köhler Prijs voor theater ontvangen. De aanmoedigingsprijs ter waarde van 20.000 euro wordt jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt aan iemand in de theatersector en aan een beeldend kunstenaar.

De jury waardeert hoe Saman Amini een breed en nieuw publiek bereikt en onderbelichte thema’s in zijn werk met humor en relativering bespreekt. ‘Zijn werk is agenderend, raakt actuele snaren en biedt inzicht in zijn persoonlijke leven en dat van nieuwkomers. Van zijn kinderjaren in Teheran, zijn tijd in het Brabantse AZC tot aan zijn studietijd aan de Toneelacademie Maastricht. Amini is een intrigerende performer, bezit een groot theatraal talent en schrijft songteksten die beklijven.’

Amini is acteur en theatermaker. Hij studeerde in 2014 af aan de Toneelacademie Maastricht, en speelde sindsdien onder meer in Nobody Home van Daria Bukvić en The Nation van Eric de Vroedt en Het Nationale Theater. Sinds 2016 maakt hij producties onder de vlag van zijn stichting Black Sheep Can Fly.

Zijn meest recente voorstelling Saman Amini’s integratieplan werd genomineerd voor de Neerlands Hoop en geselecteerd voor de Cabaret Collectie van het Nederlands Theater Festival. Eind september is hij te zien in de voorstelling Disgraced van Ayad Akhtar, een voorstelling die hij samen met Eric de Vroedt regisseert.

De Charlotte Köhler Prijs wordt sinds 1988 jaarlijks uitgereikt aan vernieuwde kunstenaars van jonger dan 35 jaar. Kevin Osepa ontving de prijs dit jaar in de categorie beeldende kunst. Eerder winnaars in de categorie theater waren onder meer Cherish Menzo (2022), Chiara Re (2021) en The Ruggeds (2020).

Foto Saman Amini’s Integratieplan: Bas de Brouwer