Theatermaker en actrice Naomi Velissariou wint de Charlotte Köhler Prijs 2017. Dat maakte het Prins Bernard Cultuurfonds gisteren bekend. Aan de aanmoedigingsprijs voor jong talent is een geldbedrag van 30.000 euro verbonden. Velissariou mag de prijs donderdag 6 juli in ontvangst nemen tijdens de Young Talent Awards in het Compagnietheater in Amsterdam.

‘Haar voorstellingen zijn prikkelend, theatraal en vaak geestig. Als maakster en als actrice heeft Naomi Velissariou een eigen signatuur die benieuwd maakt naar haar verdere ontwikkeling’, schrijft de adviescommissie van de prijs. Velissariou (1983) studeerde theater-, film- en literatuurwetenschap aan de Universiteit van Antwerpen en aan de acteursopleiding in Maastricht. Dit seizoen rondt ze een vijfjarig traject bij Frascati Producties af, waarbij ze onlangs de voorstelling Sontag maakte.

De Charlotte Köhler Prijs bestaat sinds 1988, en wordt sinds 2013 jaarlijks uitgereikt aan twee jonge kunstenaars (tot 35 jaar), waarvan één zich op het gebied van theater profileert en de ander binnen de beeldende kunst. De prijs is niet te verwarren met de driejaarlijkse literaire prijs, die dezelfde naam draagt.

De andere winnaar van dit jaar is beeldend kunstenaar Hedwig Houben. Eerdere prijswinnaars waren onder meer theatermaker Sadettin Kırmızıyüz (2016), choreograaf Jan Martens (2015), muziektheatercollectief Via Berlin (2014) en regisseur Floris Visser (2013).

Foto: Frascati Producties