Theatermaker Karlijn Kistemaker (1986) wint dit jaar de Charlotte Köhler Prijs. Dat heeft het Prins Bernard Cultuurfonds afgelopen woensdag bekendgemaakt. De aanmoedigingsprijs voor jong talent, die bestaat uit 30.000 euro wordt uitgereikt op 5 juli tijdens de Young Talent Awards in het Compagnietheater in Amsterdam.

De adviescommissie theater van het Cultuurfonds noemt Kistemakers voorstellingen energiek, uitbundig theatraal en vol laconieke humor. ‘In de voorstellingen van Kistemaker vervaagt de grens tussen realiteit en theater en groeit het inzicht dat verbeelding en werkelijkheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Precies daarin ligt de inhoudelijke betekenis van Karlijns ogenschijnlijk lichtvoetige werk’, aldus de adviescommissie.

Kistemaker studeerde in 2013 af aan de regieopleiding in Amsterdam. Bij haar afstuderen ontving ze de Top Naeff prijs voor veelbelovend talent onder studenten aan de Theaterschool. Na deel uitgemaakt te hebben van Atelier Oerol, Fraslab van Theater Frascati en het Wijkmakers traject van Over het IJ festival, werkt ze nu als vaste gastregisseur bij Theater Sonnevanck, waar ze dit voorjaar de jeugdvoorstelling Sneue gevallen regisseerde. In 2015 richtte ze haar eigen gezelschap Kompagnie Kistemaker op, waarmee ze de twaalfdelige theaterserie Missie Márquez maakt.

De Charlotte Köhler Prijs bestaat sinds 1988, en wordt sinds 2013 jaarlijks uitgereikt aan twee jonge kunstenaars (tot 35 jaar), waarvan één zich op het gebied van theater profileert en de ander binnen de beeldende kunst. Kunstenaarsduo Sander Breure en Witte van Hulzen ontvangt de prijs dit jaar in de laatstgenoemde categorie. Eerdere prijswinnaars zijn Naomi Velissariou (2017), Sadettin Kırmızıyüz (2016), choreograaf Jan Martens (2015), muziektheatercollectief Via Berlin (2014) en regisseur Floris Visser (2013).

foto Sarah Carelsz