Muziektheatergezelschap Via Berlin krijgt donderdag 3 juli de Charlotte Köhler Prijs 2014 uitgereikt in het DeLaMar Theater in Amsterdam, tijdens de uitreiking van de Young Talent Awards. De aanmoedigingsprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds bestaat uit een geldbedrag van dertigduizend euro.

De jury spreekt in haar rapport over de waardevolle positie die het muziektheatergezelschap in korte tijd in de sector heeft verworven. De groep, waarvan de artistieke kern bestaat uit actrice Dagmar Slagmolen en violiste Rosa Arnold, en die wordt geregisseerd door Ria Marks, debuteerde in 2009 bij Orkater/De Nieuwkomers. De Adviescommissie Theater van het Prins Bernhard Cultuurfonds stelt dat de gelijkwaardige positie van tekst en muziek die het gezelschap hanteert, leidt tot ‘aansprekend en ontroerend muziektheater’.

De Charlotte Köhler Prijs is een stimuleringsprijs voor jong talent waarvan op grond van tot nu toe gerealiseerd werk veel verwacht wordt voor de toekomst. De prijs wordt sinds 1988 toegekend aan Nederlandse beeldend kunstenaars, architecten en theatervormgevers tot 35 jaar. Sinds vorig jaar wordt de prijs jaarlijks toegekend aan twee kunstenaars of gezelschappen, waarvan één zich manifesteert in de theatersector en de ander op het gebied van beeldende kunst. Behalve Via Berlin is de prijs dit jaar toegekend aan beeldend kunstenares Anouk Kruithof.

(Home sweet home – Via Berlin, foto: Ben van Duin)