De Belgische choreograaf Jan Martens wint de Charlotte Köhler Prijs voor jong talent. ‘Met The Dog Days are Over heeft Jan Martens wederom bewezen een bijzonder getalenteerd maker te zijn’, vindt de adviescommissie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De prijs bestaat uit 30 duizend euro.

Jan Martens (1984) studeerde aan de Fontys Dansacademie in Tilburg en studeerde in 2006 af aan de opleiding Dans van het Artesis Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Hij werkte als performer bij verschillende choreografen, onder wie Ann Van den Broek en Koen De Preter, en begon in 2009 met eigen choreografisch werk.

Hij reist de wereld rond met zijn voorstellingen Victor (co-creatie met Peter Seynaeve bij Campo), Sweat Baby Sweat (geselecteerd voor de Nederlandse Dansdagen 2012 en Circuit X 2013 in Vlaanderen), The Dog Days are Over (geselecteerd voor Het Theaterfestival Vlaanderen in 2014) en de solo Ode to the Attempt.

Zijn nieuwste voorstelling The Common People beleeft haar wereldpremière in mei 2016 in Düsseldorf en is daarna te zien op het SPRING Performing Arts Festival in Utrecht.

Martens ontvangt de prijs op 2 juli a.s. tijdens de Young Talent Awards in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Foto: Renate Beense, DansBrabant