Saman Amini en Nima Mohaghegh hebben de Toneelschrijfprijs 2019 ontvangen voor A Seat at the Table, dat ze schreven in samenwerking met de acteurs Ward Kerremans, Yannick Jozefzoon en Werner Kolf. Dat werd vanmiddag bekend gemaakt in Theater Bellevue in Amsterdam. De schrijvers ontvangen een bedrag van 10.000 euro.

De Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste Nederlandstalige toneeltekst die in het afgelopen theaterseizoen voor het eerst gespeeld werd en die een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandstalige toneelschrijfkunst. Behalve Amini en Mohaghegh werden Freek Mariën (voor The Wetsuitman), Nico Boon (Komt op/Gaat af) en Hannah van Wieringen (Als vrouwen vrienden zijn) in juni genomineerd voor de prijs.

‘A Seat at the Table voelt als een mokerslag, die juist door zijn directheid hier en nu van groot belang is om gelezen, gehoord en gezien te worden’, volgens de Nederlands-Vlaamse vakjury, die dit jaar bestond uit voorzitter Dennis Meyer, Rob Vriens en Neske Beks. A Seat at the Table werd in 2017 gemaakt voor Oerol en afgelopen theaterseizoen hernomen voor de theaterzaal, waarbij de voorstelling mocht rekenen op een nominatie van de BNG Bank Theaterprijs en door de Nederlandse Toneeljury werd geselecteerd als een van de beste voorstellingen van het seizoen.

Sinds vorig jaar wordt er bovendien ook een van de genomineerde teksten geselecteerd voor een Duitse vertaling. Dramaturg Katja Herlemann koos daarvoor als extern jurylid The Wetsuitman van Freek Mariën. Zijn tekst ontvangt een integrale literaire vertaling in het Duits en wordt volgend jaar voorgesteld op het DramatikerInnenfestival in Oostenrijk.

Vorig jaar werd de Toneelschrijfprijs gewonnen door Eric de Vroedt met The Nation, die ook werd uitgekozen voor de Duitse vertaling.

Foto: Robbie van Zoggel


Lees ook de theatertekstkritieken van DeClaus van A Seat at the Table, Als vrouwen vrienden zijn en Komt op/Gaat af.