Freek Mariën, Nico Boon, Hannah van Wieringen, Nima Mohaghegh en Saman Amini zijn dit jaar genomineerd voor de Toneelschrijfprijs. De onderscheiding bekroont de beste Nederlandstalige theatertekst van het afgelopen seizoen met 10.000 euro. De winnaar wordt bekend gemaakt op 15 september  in Theater Bellevue in Amsterdam.  

De Toneelschrijfprijs bekroont een Nederlandstalige toneeltekst die het afgelopen theaterseizoen voor het eerst gespeeld werd en ‘wil bijdragen aan een levendige Nederlandstalige toneelschrijfkunst’. De Nederlands-Vlaamse jury, met Rob Vriens, Neske Beks en Dennis Meyer, nomineerde dit jaar uit 64 inzendingen vier nieuwe teksten: The Wetsuitman van Freek Mariën, Komt op/Gaat af van Nico Boon, A Seat at the Table van Nima Mohaghegh & Saman Amini en Als vrouwen vrienden zijn van Hannah van Wieringen. De laatste tekst is gebaseerd op columns die verschenen in vakblad Theatermaker en vervolgens herschreven werden voor actrices Eva Marie de Waal en Janneke Remmers.

De prijs is een initiatief van de Taalunie, het Vlaams Fonds voor de Letteren, het Fonds Podiumkunsten en het Nederlands Letterenfonds. De winnaar van 2019 wordt bekend gemaakt tijdens een speciaal programma  op zondagmiddag 15 september in Theater Bellevue. Tijdens een feestelijke lunch zal DeClaus Theatertekstkritiek daar ook reflecteren op het afgelopen seizoen.

In het kader van een promotietraject voor Vlaamse en Nederlandse theaterteksten – een initiatief van Dutch Performing Arts, Kunstenpunt en Flanders Literature –  wordt een van de genomineerde teksten nog door een extern jurylid geselecteerd om vertaald te worden in het Duits. Welke tekst dat is, wordt ook bekendgemaakt op 15 september.

Foto: Saman Amini