Choreograaf Romy Stark heeft gisterenavond de publieksprijs van het Café Theater Festival in Rotterdam gewonnen. Daarmee zijn alle winnaars van het Café Theater Festival van dit jaar bekend: eerder deze maand namen DeRonde/Deroo (Arnhem), Collectief Dadelboom en Paddy & Elaine (Utrecht) ook een publieksprijs mee naar huis.

Romy Stark studeerde in 2020 af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en werkt sindsdien als maker en danseres. Ze speelde eerder onder meer op het Amsterdam Fringe Festival, Reuring Festival, Town Tales en Festival Boulevard en is artistiek leider en choreograaf van Danstheater ROAD. Daarnaast is ze onderdeel van Hype & Hope Dojo, een hiphop freestyle community in Utrecht.

Stark won in Rotterdam met haar dansduet {DE}PROGRAMMED, dat ze afgelopen weekend samen met Melissa Nout danste in meerdere cafés aan het Afrikaanderplein. De voorstelling was begin maart ook te zien tijdens het Café Theater Festival in Utrecht.

Utrecht en Arnhem
Het was het derde jaar dat het festival in Rotterdam georganiseerd werd, in samenwerking met Theater Walhalla. Ook in Arnhem nemen sinds 2022 jonge makers een weekend in maart de kroegen over. Daar won vorige week DeRonde/Deroo, het theatercollectief van Tom de Ronde en Nick Deroo, de publieksprijs met hun voorstelling It Really Hurts When Your Head Hits The Concrete.

In Utrecht, waar het festival in 1987 door 12 cultuurminnende kroegeigenaren is opgericht en het sinds 2004 na jaren van afwezigheid weer jaarlijks georganiseerd wordt (met uitzondering van coronajaar 2021), gingen begin deze maand Collectief Dadelboom (met de voorstelling Wie is er bang) en muziektheaterduo Paddy & Elaine (met Maar we zijn toch vrienden?) met een gedeelde winst naar huis.

Solidariteit
Het Café Theater Festival presenteert in drie weekenden in maart korte voorstellingen van aanstormende makers in verschillende cafésettingen. Theater- en dansmakers die hun eerste stappen op het festival hebben gezet zijn onder meer Club Gewalt, Kiki Schippers, MAN||CO en Club Lam.

Toeschouwers kunnen na afloop van een voorstelling via een stembiljet hun waardering voor het werk kenbaar maken. De maker van de voorstelling met de hoogste gemiddelde waardering krijgt de publieksprijs. Eerder werd er in Utrecht jaarlijks ook een juryprijs uitgereikt. Om de onderlinge solidariteit onder de deelnemende makers te bevorderen en het competitiegevoel weg te nemen, besloot artistiek directeur Luc de Groen daar dit jaar vanaf te zien.

Foto {DE}PROGRAMMED in Wijnbar VinVin in Utrecht: Reinier van Olderen