Collectief Dadelboom en Paddy & Elaine zijn de gezamenlijke winnaars van de publieksprijs van het Café Theater Festival in Utrecht. Dit werd zondag op het eindfeest bekend gemaakt.

Via een stemflyer kan het publiek bij elke voorstelling op het Café Theater Festival (CTF) 1 tot 5 sterren uitdelen. Collectief Dadelboom en Paddy & Elaine haalden hetzelfde gemiddelde van 4,8. Ze mogen hun voorstelling in een best of CTF-tournee hernemen en krijgen een op maat gemaakt ontwikkeltraject.

Collectief Dadelboom is een nieuw gezelschap, onder artistieke leiding van Tamar van der Ven. De leden van het collectief zijn allen afgestudeerd aan de HKU. Tijdens CTF speelden ze in Café Fokus de voorstelling Wie is er bang, een korte spin-off van Edward Albees Who’s Afraid of Viginia Woolf, waarin ze onderzochten wie Martha en Honey zijn zonder hun mannen. Yara Piekema (bekend van onder andere ‘Dear T,’) speelde Martha en Floor van der Jeugd (te zien geweest in ‘Niemand heet Rozenhart’ en werkzaam bij de Veenfabriek) Honey.

Volgens onze recensent Sander Janssens staat de kern van Wie is er bang als een huis. ‘Waar Martha door haar spelletjes steeds wankeler wordt, vindt Honey steeds meer kracht en autonomie. Die ontwikkeling is in de korte boog van dertig minuten al heel mooi in de verf gezet en verdient vooral meer uitwerking. Hoewel de voorstelling uitstekend gedijt op de chaotische kroegsetting, heeft het ook alle potentie om uitgewerkt te worden tot een omvangrijker werk met meer concentratie.’

Paddy Schleidt en Elaine Hakkaart vormen samen het duo Paddy & Elaine. Schleidt is in 2022 afgestudeerd aan de opleiding Muziektheater (Codarts), Hakkaart in 2023 aan de opleiding Kleinkunst (Koninklijk Conservatorium Antwerpen). In Café Voortuin speelden ze hun voorstelling Maar we zijn toch vrienden?, over twee vrienden die elk een ander perspectief op hun vriendschap hebben.

Sander Janssens zag hoe het tweetal, in een poging de vriendschap uit te maken, in een heuse minimusical belandde. ‘In meerstemmige meezingers, rapnummers en soms breekbare solo’s verkennen ze alle mogelijke vriendschappen.’

Het Café Theater Festival reist nog verder langs cafés in Arnhem (16 en 17 maart) en Rotterdam (22 en 23 maart). Ook daar zal een publieksprijs worden uitgereikt aan de voorstelling van een aanstormend maker. Het festival reikt dit jaar voor het eerst geen juryprijs meer uit. ‘De plekken voor jonge makers zijn de afgelopen jaren enorm aan het verkrappen. Het festival was daardoor te veel een competitie aan het worden, terwijl we net een gevoel van solidariteit willen uitdragen’, zegt directeur Luc de Groen.

Foto: Maarten de Leeuw

In een eerdere versie van dit bericht schreven we dat alleen Collectief Dadelboom de publieksprijs had gewonnen. Na hertelling door het festival bleek de uitslag too close to call.