Onder de naam ‘Theater voor Iedereen’ is een groep theaterstudenten van ArtEZ Zwolle een actie gestart tegen een opvoering van De Mega Sint Show in het Zwolse Theater Odeon op 29 november. In de voorstelling treden onder meer de populaire Zwarte Pieten ‘Love Piet’ en ‘Party Piet Pablo’ op. ‘Zwolse Theaters stelt zich hierin niet op als een theater voor iedereen, maar als een theater voor de witte meerderheid’, stellen de studenten. Ze hebben opgeroepen protestbrieven te schrijven en bij de opvoering een stil protest te houden.

In De Mega Sint Show wordt volgens de studenten gebruik gemaakt van ‘de stereotyperende en racistische karikatuur van een tot slaaf gemaakt mens’, terwijl iedereen inmiddels weet dat dat voor veel mensen als kwetsend en racistisch ervaren wordt. Dat het theater alsnog ervoor kiest om de show te programmeren, vinden de studenten onbegrijpelijk. ‘Dit gaat in tegen het idee waarom dit theater er is: om een plek te bieden waar kunst ervaren kan worden door iedereen. Een plek van verandering en een vrijplaats voor andersdenkenden. Het koloniale denken en de koloniale beelden die daarbij horen hebben volgens ons geen recht van bestaan, zeker niet in ons theater’, zegt student Vera Vogel namens de actiegroep.

Hilko Folkeringa, sinds oktober directeur van de Zwolse Theaters, laat weten dat de voorstelling geen onderdeel is van de eigen programmering, maar een verhuur-activiteit van de afdeling Sales & Event. Hij zegt de actie van de studenten te begrijpen. ‘Als je met Zwarte Piet een deel van de samenleving krenkt en uitsluit, kun je beter voor een andere vorm kiezen. Zeker omdat er al zoveel alternatieven zijn.’ Hij heeft de actiegroep aangeboden enkele dagen voor de Show in het theater samen een debat- en verdiepingsavond te organiseren rond de Zwarte Pieten-discussie. Ook belooft hij een dergelijke voorstelling in de toekomst niet meer toe te laten. Voor annulering van de uitverkochte show op 29 november vond hij het te kortdag. ‘Ik wil geen 900 kinderen teleurstellen drie weken voor aanvang.’

De directie van het theater heeft tevens de producent, Onder Andere Producties, benaderd met de vraag het uiterlijk van de Pieten voor Zwolle aan te passen, maar die weigert daar op in te gaan. Een medewerker, die anoniem wil blijven, laat weten geen stelling te willen nemen in de discussie. ‘Wij zijn geen voor- en ook geen tegenstander. Wij lopen niet voorop, we volgen de rest. Als heel Nederland over enkele jaren andere Pieten wilt, passen wij die van ons ook aan.’

De De Mega Sint Show staat eveneens geprogrammeerd in onder meer Theater Gooiland, Theater Zuidplein, Theater Myllesweerd en De Effenaar. De hele tournee is nagenoeg uitverkocht. Volgens Onder Andere Producties heeft de producent nog geen klachten ontvangen uit andere steden.

Aanvulling 24 november
Het theater heeft de geplande debatavond ingetrokken en verplaatst naar 6 maart. Daarom organiseert de actiegroep alvast een persconferentie op 29 november om 10.00 uur in theater Odeon. ‘Wij zullen dan meer vertellen over de plannen die we hebben voor de toekomst om het theater een plek te maken die haar deuren opent voor iedereen, waar diverse verhalen verteld worden en mensen van allerlei achtergronden zich welkom voelen’, laten de actievoerders weten.