Dianne Zuidema is de voorlopige opvolger van Melle Daamen als directeur-bestuurder van de Stadsschouwburg Amsterdam. Zij neemt op 1 september, als Daamen naar Theater Rotterdam overstapt, zijn functie over.

De keuze voor Zuidema, die als adjunct-directeur de laatste jaren de rechterhand van Daamen was, betekent dat er voorlopig geen sollicitatieprocedure voor een nieuwe directeur wordt gestart. Haar aanstelling geeft de Raad van Toezicht de tijd om de huidige directiestructuur opnieuw te bekijken. De raad verwacht pas tegen het begin van 2017 met de werving te beginnen.

Een mogelijke uitkomst kan zijn dat Zuidema aanblijft als directeur. Ze is bewust niet als interim-directeur benoemd en is als zodanig zeker geen ‘tussenpaus’, zegt woordvoerder Joep Grooteman. Er ligt al een beleidsplan voor 2017-2020 waar Zuidema intensief aan heeft meegewerkt, maar het staat haar in principe vrij om haar eigen accenten te leggen.

In de theatersector werd de afgelopen weken druk gespeculeerd over een geschikte opvolger voor Daamen. Als grote kanshebber werd Ivo van Hove genoemd, die als directeur van Toneelgroep Amsterdam en de Stadsschouwburg een Amsterdams stadstheater kan vormen, net als in Den Haag en Rotterdam het geval is. De Raad van Toezicht heeft de geruchten ook gehoord, bevestigt Grooteman, maar heeft zich hier nog geen mening over gevormd.

Foto: Jan Boeve