Plaza Futura in Eindhoven is genoodzaakt vanaf seizoen 2013-2014 te stoppen met een reguliere theaterprogrammering. In het najaar verhuist het theater en filmhuis naar het Natlab op het Strijp-S-terrein. Door een veranderde beheerconstructie en een subsidiekorting op podiumkunsten door de gemeente Eindhoven is Plaza Futura voor de financiering van het nieuwe pand genoodzaakt driehonderd avonden per jaar film te programmeren. Hierdoor blijft er geen ruimte over voor de reguliere theatervoorstellingen.

In het nieuwe theater wordt een multifunctionele vlakkevloerzaal gebouwd. Plaza Futura wilde deze gaan gebruiken als vrije ruimte voor een disciplinebrede programmering. Giekse Bienert, programmeur podiumkunsten, koestert al heel lang de ambitie om makers en tendensen in theater, dans en performance te clusteren, waarbij ook beeldende kunst en film kunnen worden betrokken. Zo kan er meer aandacht worden gevraagd voor de kleinere initiatieven, waaronder performance en ervaringstheater. De vijfenzestig dagen die per jaar overblijven worden met deze projecten geprogrammeerd.

De gemeente Eindhoven wil dat het theater geen vast huis voor instellingen wordt, maar voor kortere termijnen kan worden gehuurd. Hierdoor komt de huur dusdanig hoger te liggen dat er in de vlakkevloerzaal films moet worden geprogrammeerd, want dat levert veel meer geld op dan de podiumkunsten. Alleen wanneer het filmaanbod zo goed loopt dat er voldoende geld binnenkomt of wanneer Bienert co-financiers vindt kan er meer theater worden geprogrammeerd.

Nieuwe huisvesting is noodzakelijk doordat het huidige pand sterk is verouderd en te klein is geworden. De theaterzaal is met 8,5 meter erg ondiep en heeft weinig hoogte. Ook is de capaciteit voor film onvoldoende om aan de vraag en het aanbod te voldoen en is er te weinig publieksruimte. De kleine werkplaats voor jonge makers die het huidige pand bezit komt met de verhuizing te vervallen.