Als gevolg van de coronamaatregelen gaat Oerol dit jaar niet in de reguliere vorm door. Gisteren zijn alle betrokkenen van aankomende editie op de hoogte gesteld. De organisatie hoopt eind april meer duidelijkheid te bieden over een mogelijke alternatieve vorm van het theaterfestival.

‘Wat er ook gebeurt: in juni mogen er geen 50.000 mensen naar het eiland komen,’ zei algemeen directeur Siart Smit gisterenavond in Nieuws en Co op Radio 1. ‘Daarmee weten we nu ook dat we tussen de 3,1 en 3,6 miljoen euro aan inkomsten mis gaan lopen en dat kunnen we niet dragen. Dus als we nu niet ingrijpen gaan we dat als organisatie niet overleven.’

Ook de voorbereidingen voor het festival, die op dit moment al in volle gang hadden moeten zijn – waaronder alle maakprocessen van de geplande premières – zijn door de beperkende maatregelen onmogelijk geworden. Gisteren heeft de organisatie alle 175 gezelschappen, musici, kunstenaars en artiesten, 80 zzp’ers en alle eilanders en betrokken leveranciers over de afgelasting ingelicht.

De organisatie geeft aan voor aankomende editie het festival opnieuw, vanuit de basis, te ontwikkelen. Maar dat gaat om een ‘totaal andere omvang dan wat normaal plaatsvindt’, volgens Smit. De mogelijkheden variëren van een volledig virtueel festival tot het presenteren van werk voor bijvoorbeeld maar honderd man publiek. De organisatie verwacht hier eind van de maand meer duidelijkheid over te kunnen bieden.

Oerol zou dit jaar plaatsvinden van 12 tot en met 21 juni op Terschelling. Bezoekers die al een festivalbandje hebben gekocht worden geïnformeerd over de mogelijkheden.

Foto 15419 ft door Post uit Hessdalen (tijdens Oerol 2019): Nichon Glerum