De Johan Kaart Prijs voor het seizoen 2012-2013 is toegekend aan Paul Groot. Volgens de jury, bestaande uit  Jan Gras, Annemarie Oster, Katja Brenninkmeijer, Edwin van Balken, Joukje Akveld en Lex Passchier, combineert Groot een sterke tekstbehandeling met een markante motoriek en is zijn gevoel voor humor gebaseerd op een prettige zelfrelativering. In de productie Adèle heeft hij laten zien dat hij veel aspecten van het theatervak tot in de finesses beheerst. Zijn optreden in de musical Shrek heeft bewezen dat hij niet alleen verbaal, maar ook fysiek in staat is zich letterlijk in alle denkbare bochten te wringen. Zijn persiflages in Koefnoen overstijgen de gemiddelde imitatie. 

De Johan Kaart Prijs is een initiatief van theatermaker/regisseur/acteur John Lanting en impresario Jacques Senf. De naam Johan Kaart is aan deze prijs verbonden, omdat hij als acteur in blijspelen, kluchten en musicals, er gedurende zijn gehele carrière blijk van heeft gegeven zich met hart en ziel aan deze genres te wijden en daarmee tot één van de grote vertegenwoordigers van deze sector van het kunstleven gerekend mag worden.

De Johan Kaart Prijs werd eerder toegekend aan Adèle Bloemendaal, Willem Nijholt, Mary Dresselhuys, André van Duin, John Kraaykamp sr., Youp van ’t Hek, Mini en Maxi, Martine Bijl, Trudy Labij, Jenny Arean en John Lanting. Winnaars van de laatste jaren zijn Gijs Scholten van Aschat, de Ashton Brothers, Herman Finkers, Leny Breederveld, Kees Hulst, Tjitske Reidinga, Loes Luca en Jon van Eerd. Afgelopen seizoen werd de Johan Kaart Prijs uitgereikt aan Tineke Schouten.

De uitreiking van de prijs vindt plaats op maandag 1 juli tussen in het DeLaMar Theater in Amsterdam. De winnaar van de Johan Kaart Prijs ontvangt een beeld van het portret van Johan Kaart, vervaardigd door de kunstenaar Pieter de Monchy.

Paul Groot en Sanne Wallis de Vries in Adèle Foto Leo van Velzen