Paul Groot heeft gisteren de Johan Kaart Prijs voor het seizoen 2012–2013 gekregen. De prijs, een initiatief van theatermaker John Lanting en impresario Jacques Senf, werd dit jaar voor de zesentwintigste keer uitgereikt aan iemand die zijn sporen heeft verdiend in het blijspel, de klucht of de musical.

De jury noemde Paul Groot ‘een performer pur sang en prees onder andere zijn sterke tekstbehandeling, zijn markante motoriek, zijn gevoel voor humor en zijn vermogen tot zelfrelativering. ‘In de productie Adèle heeft Paul Groot laten zien dat hij veel aspecten van het theatervak tot in de finesses beheerst. Zijn optreden in de musical Shrek heeft bewezen dat hij niet alleen verbaal, maar ook fysiek in staat is zich letterlijk in alle denkbare bochten te wringen. Zijn persiflages in Koefnoen overstijgen de gemiddelde imitatie. Hij benadert de figuren die hij speelt met compassie en breekt ze nooit tot de grond toe af. Hij zet ze neer met liefde, inlevingsvermogen en met de juiste hoeveelheid satire.’ De jury bestond dit jaar uit Jan Gras (voorzitter), Annemarie Oster, Katja Brenninkmeijer, Edwin van Balken, Joukje Akveld en Lex Passchier.

Groot ontving de prijs tijdens een feestelijke bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam. De middag werd gepresenteerd door Sanne Wallis de Vries. Vele collega’s gaven er gastoptredens. Owen Schumacher overhandigde Groot de prijs, een beeld van Johan Kaart, vervaardigd door kunstenaar Pieter de Monchy.