Huub Stapel mag de Johan Kaart Prijs 2014 in ontvangst nemen voor zijn rollen in God van de slachting en Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een acteur of actrice in een blijspel, klucht of musical. De uitreiking vindt plaats op 16 juni in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Stapel ontvangt een beeld van het portret van Johan Kaart van de hand van kunstenaar Pieter de Monchy.

De jury prijst Stapels lichte toets, nauwgezette timing en onweerstaanbaar gevoel voor humor in God van de slachting. Uit het juryrapport: ‘Zorgvuldig trekt hij zijn personage op uit woorden; zijn tekstbehandeling is scherp en precies. (…) Hij speelt de eigenaardigheden van zijn personage met zoveel ernst en overgave dat je niet anders kunt dan erin meegaan en erom lachen.’

Over Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus schrijft de jury dat Stapel zichzelf opnieuw uitgevonden lijkt te hebben. ‘Met een lef dat getuigt van een voortdurend onderzoek naar de grenzen van zijn eigen mogelijkheden, flirt hij met de personality show.’

De jury van de Johan Kaart Prijs 2014 bestaat uit Jan Gras (voorzitter), Annemarie Oster, Katja Brenninkmeijer, Edwin van Balken, Joukje Akveld, Cor Bakker en Frank Houtappels. De prijs is een initiatief van theatermaker, regisseur en acteur John Lanting en impresario Jacques Senf, die halverwege de jaren zeventig beoogden meer aandacht en support te genereren voor blijspelen en kluchten. Ze verbonden de naam Johan Kaart aan de prijs, een van de grote vertegenwoordigers van deze genres.

Het DeLaMar Theater is sinds drie jaar het huistheater van de Johan Kaart Prijs, die jaarlijks in juni wordt uitgereikt. Eerdere winnaars waren Gijs Scholten van Aschat, de Ashton Brothers, Herman Finkers, Leny Breederveld, Kees Hulst, Tjitske Reidinga, Tineke Schouten, Loes Luca, Jon van Eerd en vorig jaar Paul Groot. Ook Adèle Bloemendaal, Willem Nijholt, Mary Dresselhuys, André van Duin, John Kraaykamp sr. en Youp van ’t Hek ontvingen de prijs in het verleden.

Foto: Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus