De Johan Kaart Prijs voor theaterseizoen 2018/2019 gaat naar Pierre Bokma. Hij krijgt de prijs voor zijn rollen in de voorstellingen Een man een man van Hummelinck Stuurman Theaterbureau en De verleiders: #niksteverbergen van Bos Theaterproducties. De uitreiking vindt plaats op 1 juli in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

‘Pierre Bokma behoort al jaren tot de crème-de-la-crème van het Nederlandse toneel’, schrijft de jury in haar rapport. ‘Deze prijs is voor een acteur wiens enorme vakmanschap, toewijding en talent een brug slaat tussen het nog altijd wat hoogdrempelige repertoiretoneel en het wat lichtere theatergenre. Een prijs voor een acteur die het kijkgenot van zijn publiek altijd voorop stelt en zich steeds weer voor de volle honderd procent inzet om het beste uit zichzelf en zijn rollen te halen.’ De jury bestond dit jaar uit voorzitter Charles Droste, André van Duin, Katja Brenninkmeijer, Edwin van Balken, Esther Kleuver en Frank Houtappels.

De prijs, een door kunstenaar Pieter de Monchy vervaardigd beeldje van Johan Kaart, wordt sinds 1975 jaarlijks uitgereikt aan een of meerdere personen die in het voorbije seizoen of gedurende een reeks van jaren een opmerkelijke prestatie op het gebied van theateramusement hebben geleverd. Eerdere winnaars waren onder meer De Wëreldbänd (2018), Plien & Bianca (2017) en Alex Klaasen (2016).

Foto: JW Kaldenbach